Paprykowy chleb pszenny z suszonymi pomidorami

chlebpapryka_wpis

Dawno nie piekłam żadnego pieczywa. Co by tutaj…? Inspiracja przyszła od Iwony, z którą mam dużo wspólnego: mieszka obok (na sąsiedniej ulicy), prowadzi kulinarnego bloga Kuchnia Starowiejskiej Gospodyni, kocha psy, a do tego nasze dzieci chodzą do jednego przedszkola! Przepisom z takiego źródła po prostu trzeba zaufać. I tak powstał długi bochenek pszennego chleba w pomarańczowym kolorze – bo z dodatkiem sproszkowanej papryki. Ponieważ wprost ubóstwiam paprykę wędzoną, zastąpiłam nią tę słodką. Dodałam również suszone pomidory. Myślę, że następnym razem poeksperymentuję i zrobię kilka mniejszych bochenków z różnymi dodatkami – żurawiną, oliwkami, orzechami czy daktylami. Przygotowanie tego chleba jest błyskawiczne i – pomijając czas na wyrastanie – można powiedzieć, że to naprawdę szybki wypiek. I naprawdę arcyzacny, a najlepiej smakuje po prostu umaczany w dobrej oliwie i oprószony szczyptą soli – mocna rekomendacja!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, foremkę 35 x 12 cm, miskę, ścierkę

Składniki:

  • mąka krupczatka – 0,5 kg
  • świeże drożdże – 25 g
  • sproszkowana wędzona papryka – 2 łyżki (użyjcie słodkiej, jeśli nie macie)
  • suszone pomidory z zalewy – 10 szt.
  • cukier – 1 łyżka
  • sól – 3/4 łyżeczki
  • miks ziół włoskich – 1 łyżeczka
  • ciepła woda – 2 szkl.
  • coś do posypania – ziarna słonecznika, płatki owsiane, otręby, sezam etc.
  • do przygotowania formy – 1 łyżka oleju + 1 łyżka mąki

Przygotowanie:

Pomidory wyjmujemy z zalewy i porządnie odsączamy, po czym kroimy na 2-cm kawałki. Do miski wsypujemy: mąkę, sól, cukier, paprykę, zioła, wkruszamy drożdże. Dolewamy ciepłą wodę i dokładnie wszystko mieszamy. W misce mamy bardzo gęstą, jednolitą papkę i tak ma być. Dodajemy kawałki pomidorów i ponownie wszystko mieszamy. Odstawiamy pod ściereczką na 1 h w ciepłe miejsce (ja zastosowałam patent z garnkiem z gorącą wodą – ustawilam na nim metalowe sito, a na nim – miskę pod przykryciem. Ciasto wyrosło znakomicie.). Po tym czasie ciasto przekładamy do natłuszczonej i omączonej foremki i znów zakrywamy, a piekarnik nastawiamy na 230 stopni. Po osiągnięciu przez piec właściwej temperatury, wkładamy chleb (wcześniej możecie go posypać np. ziarnami słonecznika lub płatkami owsianymi czy sezamem) i pieczemy przez ok 50 minut. Wyjmujemy i zajadamy!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>