Pasta z czerwonej soczewicy

pastasoczewica_wpis

Przygotowywanie past kanapkowych to jedna z moich ulubionych czynności w kuchni. Dodatkowym plusem robienia smarowideł jest to, że zawsze wychodzi ich więcej niż jesteśmy w stanie zjeść na 1 raz. Warto więc przygotować trochę słoików, załadować do nich te przysmaki, zapasteryzować i odstawić na później, bo nigdy nie wiadomo, kiedy będziemy mieli ochotę na pyszną kanapkę. Mi z podanych niżej proporcji wyszły 4 słoiczki po ok. 250 g każdy. Jednego już prawie nie ma, bo pasta soczewicowa jest naprawdę rewelacyjna. Aromatyczna i uniwersalna. Można doprawić ją ostrzej albo dodać szczyptę cynamonu. Można smarować nią kanapki, nadziać naleśniki lub rozrzedzić trochę i w takim dipie maczać warzywa. Jeśli lubicie takie kuchenne „wynalazki”, pokochacie ją na bank!

Potrzebujemy: patelnię, blender ręczny

Składniki:

  • czerwona soczewica (sucha) – 200 g
  • czosnek – 5 ząbków
  • cebula – 1 szt
  • marchewka – 3 szt.
  • koncentrat pomidorowy – 100 g
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • woda – 2 szkl.
  • lisć laurowy – 1-2 szt.
  • ziele angielskie – 4 ziarna
  • pieprz cayenne – 1 szczypta
  • curry – 1 łyżeczka (płaska)
  • wędzona sproszkowana papryka (użyjcie słodkiej, jeśli nie macie)  – 1 łyżeczka (płaska)
  • kmin rzymski – 0,5 łyzeczki
  • olej do smażenia – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę w piórkach i plasterki czosnku. Kroimy marchewki na plasterki i dodajemy do zawartości patelni. Po 5 minutach wrzucamy na nią soczewicę i z przyprawami. Mieszamy i grzejemy kolejne 5 minut, po czym dolewamy szklankę wody. Zmniejszamy ogień i pozwalamy soczewicy wchłonąć wodę. Ziarna zaczną się rozgotowywać, ale nie przejmujcie się. Dodajemy koncentrat, mieszamy i smażymy wszystko aż będzie prawie rozgotowane. Studzimy, pozbywamy się liści laurowych oraz ziela i wszystko miksujemy na gładko (lub prawie gładko) blenderem. Gotowe!

Smacznego

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>