Pierogi z kaszą jaglaną i boczkiem gotowane w bulionie

pierogikaszaboczek_wpis

Dużą frajdę sprawia mi kulinarne kombinowanie – np. jaki farsz tym razem zrobić do pierogów? Chętnie zjem je w prawie każdej postaci – „prawie”, bo trudno mi przełknąć te tradycyjne polskie z mięsem. Omijam je więc szerokim łukiem i wymyślam dalej, zawsze uwzględniając przede wszystkim to, co akurat mam w lodówce. Bo pierogi powinny być daniem swojskim, prostym i ekonomicznym; dlatego tym razem znalazła się w nich kasza jaglana, kawałki boczku, który wędziliśmy ostatnio, cukinia i świeży tymianek. Bardzo smakowite połączenie, które natychmiast zyskało aprobatę małych i dużych. Spróbujcie sami!

Potrzebujemy: miskę, stolnicę i wałek, guży garnek, rondel, patelnię, kubek z ostrym rantem, deskę do krojenia, cedzak, opcjonalnie mały blender z pojemnikiem

Składniki na ciasto:

  • mąka tortowa – 400 g + do podsypania
  • gorąca woda – 2 szkl.
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki na farsz:

  • boczek wędzony parzony – ok. 200 g
  • kasza jaglana – 200 g
  • cukinia – 0,5 niedużej sztuki
  • czerwona cebula – 2 szt.
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • świeży tymianek – 1 łyżka (lub 0,5 łyżki suszonego)
  • sól, pieprz

Do gotowania/podania:

  • bulion warzywny lub mięsny – 2-2,5 litra
  • olej (do wysmarowania talerza)

(Opcjonalnie) Składniki na sos bazyliowy:

  • liście świeżej bazylii – 1 szkl.
  • jogurt grecki lub naturalny gęsty – 120 g
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżeczka
  • cukier trzcinowy – 1 duża szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (nie musi być sypka) i odstawiamy do wystudzenia. Rozgrzewamy suchą patelnię, kroimy boczek na kawałki do 1 cm i prażymy go, aż zacznie wytapiać się tłuszcz. Dodajemy drobniutko posiekane cebule i podsmażamy razem aż się zeszkli, po czym dorzucamy do patelni cukinię pokrojoną w drobniutką kostkę oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Pozwalamy cukini zmięknąć i zawartość patelni studzimy. W misce mieszamy dokładnie kaszę z boczkiem, cebulą i cukinią. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy posiekany tymianek. Jeszcze raz mieszamy i odstawiamy.

W garnku zagotowujemy bulion. Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, dzielimy na 4 części. Kolejno każdą rozwałkowujemy na cieniutki placek i wykrawamy po jednym kółku, natychmiast wypełniając je 2 łyżeczkami farszu. Zlepiamy i odkładamy na oprószoną mąką deskę. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującego się bulionu, wyławiajac je cedzakiem po 2 minutach od wypłynięcia na powierzchnię i na moment kładziemy na talerzu przelanym olejem. Podajemy od razu po ugotowaniu lub chrupiące i rumiane z patelni – np. z sosem bazyliowym (złożonym ze zmiksowanych składników podanych wyżej).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>