Pikantne pierogi z dynią, fetą i rozmarynem

pierogidyniowe_wpis

Znów pierogi? A tak – bo je uwielbiam. I jeść i robić, chociaż w porównaniu z innymi daniami są dość pracochłonną potrawą. Nigdy nie lubiłam pierogów z mięsem – według mnie są mdłe, bez smaku i nie do przełknięcia bez morza jakiegoś sosu. A przecież nie o to w pierogach chodzi. Dlatego staram się wymyślać lub podpatrywać nowe i pełne smaku nadzienia wegetariańskie lub wegańskie. Uważam, że są o niebo lepsze niż mięso! Tym razem mała zmiana – ciasto pierogowe jest z jajkiem, a farsz – typowo sezonowy, jesienny: dynia, czosnek, curry, feta i rozgrzewające chili, a do tego aromatyczny rozmaryn. Dyniowa masa powinna być dobrze doprawiona solą, pieprzem i chili, a same pierogi, oprócz płatków chili, możecie dodatkowo posypać pestkami dyni (niestety nie miałam). Pierogi bardzo zyskują na smaku, jeśli dodacie do nich masło – ot, maleńka ilość, która pysznie rozpłynie się na każdej gorącej sztuce. To wyśmienite danie!

Potrzebujemy: stolnicę z wałkiem, miskę, duży garnek, praskę do czosnku, kółko do wykrawania pierogów (u mnie metalowy kubek o śr. 9 cm), deska do krojenia, cedzak, kilka talerzy

Składniki na ciasto:

  • mąka – 0,5 kg (+ do podsypania)
  • jajko – 1 szt.
  • olej – 2 łyżki + do polania talerzy
  • ciepła woda – ok. 1 szkl.

Składniki na farsz:

  • dynia – 1 kg (waga po obraniu i wypestkowaniu)
  • ser feta (najlepiej taki prawdziwy) – 200 g (może być więcej)
  • czosnek – 6 ząbków
  • świeży imbir – kawałek wielkości 0,5 pudełka od zapałek
  • płatki suszonego chili – 1 łyżeczka (płaska) + do podania
  • świeży rozmaryn – 2 łyżeczki
  • curry – 1 łyżeczka
  • garam masala – 0,5 łyżeczki
  • sól, pieprz
  • (opcjonalnie) masło – do podania
  • (opcjonalnie) pestki dyni – do podania
  • masło – 2 łyżki

Przygotowanie:

Zaczynamy od farszu. Obraną i pokrojoną dynię podsmażamy na rozgrzanym maśle ok 10 minut (mieszając), następnie dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i kontynuujemy jeszcze przez 3 minuty. Zakrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i dusimy do miękkości. Dodajemy starty imbir i doprawiamy solą, pieprzem, curry, garam masalą oraz chili. Zestawiamy z palnika i studzimy, po czym dodajemy rozdrobnioną fetę oraz drobniutko posiekany rozmaryn. Mieszamy wszystko dokładnie, jeszcze raz doprawiamy do smaku i odstawiamy.

Z podanych składników zagniatamy elastyczne ciasto, które następnie rozwałkowujemy na omączonej stolnicy. Wykrawamy po 1 kółku, które natychmiast wypełniamy 2 łyżeczkami nadzienia i zlepiamy. Ulepione pierogi odkładamy po kolei na deskę oprószoną mąką. Wrzucamy partiami do osolonego wrzątku, mieszając od czasu do czasu. Po wypłynięciu dajemy im jeszcze 2 minuty popływać na powierzchni, następnie wyławiamy cedzakiem i odkładamy na wysmarowane olejem talerze.

Gorące pierogi posypujemy płatkami chili i, jeśli lubicie, można też na każdy kapnąć odrobiną masła.

Jeśli jesteście fanami pierogów, rzućcie okiem na inne propozycje ich podania: Bazyliowe pierogi ze szpinakiem, serami i oliwkamiPieczone pierogi z kaszanką i jabłkiemPomarańczowe tymiankowe pierogi z kaszą jaglaną, czosnkowym twarogiem i suszonymi pomidorami, Pierogi z kaszą gryczaną i domowym serem, Pierogi ruskie czy Pierożki z serem i makrelą w sosie cytrynowym.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>