Podpłomyki z dynią, kozim serem, orzechami i żurawiną

podplomyki_wpis

Oto wczorajsza kolacja. Pomijając czas na „odpoczynek” ciasta w lodówce, jest naprawdę ekspresowa. Mieszasz – zagniatasz – wałkujesz – rozkładasz składniki – wrzucasz do pieca – gotowe! Nie mogę uwierzyć, że kiedy 2-3 lata temu dostaliśmy od znajomych przeogromną dynię, po zrobieniu zupy, placków, bułek i kotletów skończyły się nam pomysły na wykorzystanie tego warzywa. W tym sezonie mam mnóstwo pomysłów na dynię a inspiracje przychodzą zewsząd. Były Dyniowe pierogi, za moment burgery z dyni, a na ostatnią kolację przygotowałam podpłomyki z dynią. Takie placki piekę taką samą metodą jak pizzę, czyli na kamieniu, a w moim przypadku kamień oznacza płytę terakotową, która została nam po wykańczaniu jednej z łazienek. Sprawdza się! Więc nie wydawajcie mnóstwa pieniędzy na tego typu akcesoria, po prostu sprawdźcie piwnicę albo popytajcie na zapleczach odpowiednich sklepów, na pewno mają jakieś resztki za darmo lub za grosze.  Podpłomyki są wyśmienitym sposobem na przekąskę w większym gronie. Czemu? Bo tylko z połowy ciasta zrobicie 5 wielkich podpłomyków, wielkości podeszwy buta dorosłego mężczyzny.  Można zrobić dużo mniejszych, z różnymi „okryciami wierzchnimi”. Jeśli nie ufacie swojemu piekarnikowi, wrzućcie je na maksymalnie nagrzaną suchą patelnię i pieczcie do zrumienienia, dosłownie kilka minut. Mniam!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik (ewentualnie po prostu dużą patelnię z pokrywką), stolnicę z wałkiem, sitko, miskę

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 450 g
  • zimna woda – 1 szkl.
  • olej – 2 łyżki
  • sól – 1 łyżeczka
  • oliwa – 1 łyżeczka (do natłuszczenia kamienia)

Składniki na wierzch:

  • dynia – 200 g
  • kozi twaróg – 150 g
  • orzechy laskowe – do 100 g
  • suszona żurawina – do 100 g
  • świeży rozmaryn – 5 łyżek
  • świeży tymianek – 3 łyżki
  • do podania – oliwa + sól

Przygotowanie:

Najpierw ciasto: mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól i olej, mieszając łyżką stopniowo dolewamy wodę. Dalej wyrabiamy ręcznie przez kilka minut, do uzyskania miękkiego, elastycznego ciasta. Odstawiamy je do lodówki na 1h.

Piekarnik nastawiamy na możliwie najwyższą temperaturę. Kamień (lub płytę terakotową) smarujemy odrobiną oliwy. Dynię kroimy na plasterki, orzechy – na połówki. Ciasto dzielimy na części i każdą rozwałkowujemy jak najbardziej płasko (i tak napuchnie) na podłużny kształt podeszwy. Nakładamy na wierzch plastry dyni, posiekany rozmaryn, grudki koziego sera, orzechy i żurawinę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 10-15 minut (wszystko zależy od pieca; podpłomyki muszą się zarumienić i podpiec, po prostu kontrolujcie na bieżąco). Wyjmujemy i skrapiamy każdy podpłomyk oliwą, oprószamy solą i szczyptą posiekanego swieżego tymianku.

Jeśli uważacie, że Wasz piekarnik się nie sprawdza, na kuchence podgrzejcie do maksimum dużą patelnię i na jej suchą, gorącą powierzchnię połóżcie placki ze składnikami na wierzchu a całość przykryjcie pokrywką. Wystarczy kilka minut, a podpłomyki się zarumienią, a ich krawędzie zaczną się wywijać ku górze. Wyjmujemy i przyprawiamy podobnie jak w wersji piekarnikowej.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>