Polędwiczki w sosie balsamiczno-miodowym

poledwiczkibalsamico_wpis

No i znowu mięsiwo. Kupiłam pół kilo polędwicy wieprzowej z myślą o czymś zupełnie innym, ale na ostatniej prostej zabrakło mi kluczowego składnika. Ale spokojnie – co sie odwlecze… Mięso przygotowałam więc w inny sposób. Moja kulinarna grupa docelowa orzekła – pyszne! Mięciutkie polędwiczki w smakowitej glazurze podbiją Wasze serca. Do tego są ekspresowe w przygotowaniu (dodatki do obiadu robiłam dłużej). Polecam miłośnikom obiadowych sztukamięsów!

Potrzebujemy: patelnię grillową, miskę, praskę do czosnku, pędzelek do smarowania olejem

Składniki:

  • polędwica wieprzowa – ok. 500 g
  • olej – 1-2 łyżki
  • świeży tymianek – 2 łyżki

Marynata:

  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • miód – 1 łyżka
  • imbir – 1 łyżeczka świeżego (startego) lub 0,5 łyżeczki sproszkowanego
  • czosnek – 3 ząbki
  • skórka otarta z 0,5 cytryny
  • pieprz cayenne – 1 szczypta
  • sól

Przygotowanie:

Składniki marynaty mieszamy razem w misce. Polędwicę oczyszczamy i kroimy w 1-cm talarki. Wszystkie umieszczamy w misce i po zamieszaniu odstawiamy na min. 30 minut. Po tym czasie patelnię grillową smarujemy niewielką ilością oleju i – kiedy będzie rozgrzana – kolejno kładziemy na niej zamarynowane polędwiczki. Grillujemy po 3 minuty z każdej strony. Podajemy podlane pozostałą marynatą, ze swieżym tymiankiem. U nas jako dodatki na stole pojawiły się: mizeria i biała kasza gryczana.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>