Pomidory z mozzarellą, czosnkiem niedźwiedzim i figami

salatkazpomidoramimozarellafiga_localfoodie_wpis

Pierwsze skojarzenie? Oczywiście: sałatka caprese. Bardzo ją lubię, ale jest już dość oklepana, więc tym razem postanowiłam nieco podkręcić jej smak. Czosnek niedźwiedzi to ostatnio jedna z moich ulubionych przypraw, niedawno kupiłam nowy zapas (podobnie jak suszone figi – po co? O tym następnym razem). Jest słodko (pomidory, figi), kwaśno (ocet), trochę słono i pieprznie – cała gama smaków i aromatów. Jeśli dodatkowo chcecie, by taka przystawka ładnie wyglądała, wybierzcie pomidory w różnych kolorach. Jeśli szaleć, to tylko teraz, kiedy jest na nie sezon – zapraszam!

salatkazpomidoramimozarellafiga_localfoodie_wpis1

salatkazpomidoramimozarellafiga_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: półmisek

Składniki:

  • mozzarella – 250 g
  • pomidory – 2-3 szt. (najlepiej w różnych kolorach)
  • suszone figi – 3-4 szt.
  • czosnek niedźwiedzi (suszony) – 1 łyżka
  • oliwa extra vergine – 4 łyżki
  • ocet balsamiczny – 2 łyżki
  • sól, pieprz (sporo)

Przygotowanie:

Ser i pomidory kroimy w plastry, układamy naprzemiennie na półmisku, posypujemy figami pokrojnymi w kostkę. Skrapiamy oliwą i octem, oprószamy solidnie solą i pieprzem i na koniec posypujemy suszonymi liśćmi czosnku. Gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    mopswkuchni
    31 sierpnia 2017

    Uwielbiam caprese, w takiej bogatej wersji musi być jeszcze lepsza. Zapraszam do dodania przepisu do mojej akcji Warzywa psiankowate 2017 🙂

  2. Leave a Reply

    green goodies
    26 sierpnia 2017

    Również uwielbiam czosnek niedźwiedzi, ale w takiej kompozycji go jeszcze nie próbowałam, wygląda apetycznie 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>