Porządna kanapka z gofrów na ranek po imprezie

Śniadania | 3 kwietnia 2016 | By

waflewytrawne_wpis

Każdy przeżył choć jeden poranek po imprezie, więc nie będę przypominać Wam tego koszmarnego samopoczucia. Jaki na to ratunek? Niektórzy radzą ‚wbić klina’, ale to połowicznie dobre rozwiązanie, bo co np. zrobić z samochodem? Inni mówią: ‚Zjedz duże i tłuste śniadanie’ albo ‚Kefirek najlepszy’. Ja jestem za zjedzeniem czegoś. Niekoniecznie dużego i tłustego, bo przecież chodzi nam o powrót do świata żywych a nie dogorywanie na kanapie z przepełnionym brzuchem. I znalazłam sposób! Rewelacyjne połączenie smaków i ostra nuta cayenne, która pobudzi każdego do działania. Rozwiązanie poniżej.

Potrzebujemy: gofrownicę, patelnię, ew. małą patelnię do jajek sadzonych, małą dość wypukłą pokrywkę (np. do małego garnuszka), mikrofalówkę

Składniki na gofry:

Składniki – dodatki:

  • 5-6 plastrów bekonu (kupując w sklepie wybierzcie możliwie najchudszy; ja używam wędzonego, własnej roboty)
  • 6 plastrów ostrego w smaku sera (Tylżycki, Cheddar, Gouda holenderska czy większość z końcówką ‚-damer’)
  • 6 łyżek pesto brokułowo-orzechowego
  • garść kaparów
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta suszonej pietruszki lub tymianku
  • jajko
  • łyżka masła lub oliwy do usmażenia jajka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gofry przygotowujemy według przepisu na Gofry śniadanioweJeśli wybierzecie tę słodszą wersję, to nie szkodzi; połączenie słodkich gofrów i wytrawnego nadzienia jest bardzo ciekawe! Na patelni smażymy plastry bekonu, najlepiej na chrupko (patelni nie myjemy, odstawiamy na bok). Z przygotowanych tostów wybieramy 3 mniej więcej podobne wielkością i kształtem. Dolny i środkowy smarujemy pesto, układamy na nich po plastrze bekonu i plasterku sera, po kilka kaparów i układamy 3-piętrową kanapkę. Znów podgrzewamy patelnię po smażeniu bekonu, dodajemy masło i przygotowujemy jajko sadzone (sposób na idealne jajko usmażone pod pokrywką znajdziecie na stronie Idealne jajko sadzone). Piętrową kanapkę wstawiamy na minutę do kuchenki mikrofalowej (każda kuchenka podgrzewa w inny sposób, więc tu musicie się zdać na znajomość swojego sprzętu kuchennego. W mojej mikrofali 1 minuta wystarcza, aby uzyskać stopiony, ciągnący ser). Po wyjęciu na wierzch kładziemy jajko sadzone i oprószamy przyprawami. Gotowe!

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>