Potrawka z dorsza

potrawkazdorsza_wpis

Ostatnio przeglądałam moje zdjęcia potraw i zauważyłam, że dominującym kolorem przez ostatni czas była czerwień. Większość dań zawierała pomidory czy paprykę w różnych kombinacjach. Pomidory mają na mnie działanie kojące, a do tego kocham jeść ostro, więc papryka to mój drugi najlepszy przyjaciel w kuchni. Koniec z tym! Nadal będę gotować na bazie tych warzyw, ale z wiosną na stół wjeżdża wszystko co zielone. I ryby – w zupach, potrawkach, gulaszach. Dziś na obiad zrobiłam potrawkę z dorsza, mocno limonkową i tymiankową.  Przygotowałam ją po raz pierwszy, ale wiem, że nie ostatni. To łagodne danie można dowolnie modyfikować: np. dodać zielone chili albo mleko kokosowe. Na razie jednak przedstawiam podstawową wersję potrawki. Zróbcie koniecznie!

Potrzebujemy: b. dużą/dużą patelnię, mniejszą patelnię

Składniki:

  • filet z dorsza (mrożony) – 0,5 kg
  • por – 1 szt.
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • szalotka – 1 szt.
  • ziemniaki – 5 średnich szt.
  • cukinia – 1 szt. (mała)
  • czosnek – 1 ząbek
  • groszek zielony (konserwowy lub mrożony) – 200 g
  • limonka – 1 szt.
  • cytryna – sok z połowy
  • wino białe wytrawne – pół szklanki
  • bulion warzywny – 0,5 litra
  • dymka – 1 garść
  • natka pietruszki – 1 garść
  • masło – 2 łyżki + pół łyżeczki do przysmażenia dorsza
  • tymianek – 3 łyżki
  • (opcjonalnie) mąka – 1 łyżka, rozrobiona w 0,5 szklanki wody
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Na maśle dusimy pora pokrojonego w krążki, posiekaną drobno szalotkę i seler w talarkach, dodajemy dużą szczyptę tymianku, solimy. Do półmiękkich warzyw dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i wino, chwilę dusimy pod przykryciem a potem odparowujemy. Na wpół rozmrożoną rybę kroimy na spore kawałki i partiami wrzucamy na odrobinę rozgrzanego masła na drugiej patelni. Smażymy dosłownie tylko minutę z każdej strony tak (dodając sól, pieprz i wyciskając po razie cytrynę), aby podgrzać mięso a z dorsza odparowała woda. Wywaru z patelni nie wylewamy! Rybę odkładamy na bok, a pozostałość po podsmażaniu przelewamy na drugą patelnię do warzyw. Przelewamy jeszcze patelnię po dorszu bulionem żeby zebrać resztki i cały bulion dodajemy do warzyw, ścieramy skórkę z limonki, czosnek w plasterkach, dodajemy drugą szczyptę tymianku, natkę i posiekany szczypiorek, przykrywamy i dusimy do miękkości. Do prawie miękkich warzyw dodajemy groszek, a 10 minut przed końcem – cukinię i kawałki ryby, końcówkę tymianku, wyciskamy sok z połówki limonki (ewentualnie można całość zaciągnąć mąką rozrobioną w wodzie) i ostrożnie mieszamy, żeby dorsz się nie rozpadł. Podajemy z ćwiartkami limonki.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>