Primadonna – ciasto bez tłuszczu „na ostatnią chwilę”
Coś z cyklu „ciasta ekspresowe”, czyli to, co lubimy najbardziej! Szybko się robi, szybko się piecze, a potem chwila studzenia, udekorować i można jeść (świetna opcja, jeśli wpadają niezapowiedziani goście)! Dodatkowo, do wypieku nie używamy tłuszczu (ani masła, ani margaryny ani oleju). Nawet nie natłuszczamy blaszki, a mimo to ciasto się nie przypala i łatwo odchodzi od formy. Jeśli jednak myślicie, że jest fit, to pudło! Mamy tu bitą śmietaną… ale najważniejsze, że super smakuje i robi wrażenie. I jeszcze jedno – koniecznie użyjcie kwaskowatych konfitur/powideł. Bez nich Primadonna będzie za słodka. Takie lekkie przełamanie smaku daje świetny efekt. Zachęcam do pieczenia – a jeśli bedzie Wam smakować, będzie mi bardzo miło… ponieważ sama wykombinowałam to ciasto.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę 20-22 cm, papier do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa z nakładką „motylek”), sitko, blender ręczny z trzepaczką, wysokie naszynie do miksowania, (opcjonalnie) szprycę
Składniki ciasta (wszystko w temperaturze pokojowej):
- jajka – 5 szt.
- cukier – 1 niepełna szkl.
- mąka – 1,5 szkl.
- proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
- kakao – 3 łyżki
- aromat waniliowy – kilka kropli
Składniki do dekoracji:
- śmietanka 30% – 200-250 g
- cukier puder – 4 łyżeczki
- czekolada gorzka – 50 g (może być gotowy sos czekoladowy)
- kwaskowaty dżem lub konfitura (u mnie domowej roboty, od teściowej) – 7 łyżek lub więcej (wedle gustu)
- orzechy włoskie – do posypania
Przygotowanie:
Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, a spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puch (użyłam nakładki typu „motylek”). Przesiewamy do misy robota mąkę z proszkiem i kakao, dolewamy kilka kropli aromatu i miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (patyczek!). Ciasto studzimy na kratce, po czym smarujemy obficie powidłami. Na kwadrans wkładamy do zamrażalnika naszynie do miksowania, trzepaczkę i kremówkę, po czym ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Ubitą kremówką dekorujemy ciasto na wierzchu posmarowanym wcześniej konfiturą – szprycą bądź po prostu rozsmarowujemy delikatnie nożem. Jeszcze tylko wzorek z czekolady (roztopionej na parze lub z gotowej polewy) i posypanie posiekanymi orzechami – i gotowe!
Smacznego!
kara
12 maja 2020
jak to ciasto bez tłuszczu jak jajka mają mnostwo tłuszczu i polewa jest ze smietanki??
lara
9 lutego 2021
bez tłuszczu czyli bez masła margaryny do pieczenia czy oleju
Kasia
15 listopada 2017
Oj, jak ja lubię takie przepisy!
Szybko, prosto, a jak efektownie!
🙂