Primadonna – ciasto bez tłuszczu „na ostatnią chwilę”

primadonna_localfoodie_wpis2

Coś z cyklu „ciasta ekspresowe”, czyli to, co lubimy najbardziej! Szybko się robi, szybko się piecze, a potem chwila studzenia, udekorować i można jeść (świetna opcja, jeśli wpadają niezapowiedziani goście)! Dodatkowo, do wypieku nie używamy tłuszczu (ani masła, ani margaryny ani oleju). Nawet nie natłuszczamy blaszki, a mimo to ciasto się nie przypala i łatwo odchodzi od formy. Jeśli jednak myślicie, że jest fit, to pudło! Mamy tu bitą śmietaną… ale najważniejsze, że super smakuje i robi wrażenie. I jeszcze jedno – koniecznie użyjcie kwaskowatych konfitur/powideł. Bez nich Primadonna będzie za słodka. Takie lekkie przełamanie smaku daje świetny efekt. Zachęcam do pieczenia – a jeśli bedzie Wam smakować, będzie mi bardzo miło… ponieważ sama wykombinowałam to ciasto.

primadonna_localfoodie_wpis1

primadonna_localfoodie_wpis3

primadonna_localfoodie_wpis4

primadonna_localfoodie_wpis5

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę 20-22 cm, papier do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa z nakładką „motylek”), sitko, blender ręczny z trzepaczką, wysokie naszynie do miksowania, (opcjonalnie) szprycę

Składniki ciasta (wszystko w temperaturze pokojowej):

  • jajka – 5 szt.
  • cukier – 1 niepełna szkl.
  • mąka – 1,5 szkl.
  • proszek do pieczenia – 1 łyżeczka
  • kakao – 3 łyżki
  • aromat waniliowy – kilka kropli

Składniki do dekoracji:

  • śmietanka 30% – 200-250 g
  • cukier puder – 4 łyżeczki
  • czekolada gorzka – 50 g (może być gotowy sos czekoladowy)
  • kwaskowaty dżem lub konfitura (u mnie domowej roboty, od teściowej) – 7 łyżek lub więcej (wedle gustu)
  • orzechy włoskie – do posypania

Przygotowanie:

Piekarnik nastawiamy na 175 stopni, a spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia. Jajka miksujemy z cukrem na puch (użyłam nakładki typu „motylek”). Przesiewamy do misy robota mąkę z proszkiem i kakao, dolewamy kilka kropli aromatu i miksujemy na niskich obrotach lub mieszamy. Masę przelewamy do tortownicy i wstawiamy do piekarnika na 35-40 minut (patyczek!). Ciasto studzimy na kratce, po czym smarujemy obficie powidłami. Na kwadrans wkładamy do zamrażalnika naszynie do miksowania, trzepaczkę i kremówkę, po czym ubijamy śmietankę z cukrem pudrem. Ubitą kremówką dekorujemy ciasto na wierzchu posmarowanym wcześniej konfiturą – szprycą bądź po prostu rozsmarowujemy delikatnie nożem. Jeszcze tylko wzorek z czekolady (roztopionej na parze lub z gotowej polewy) i posypanie posiekanymi orzechami – i gotowe!

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Małgorzata
    15 stycznia 2023

    To ciasto wychodzi nawet z razowej mąki! Jet ciutkę niższe, ale nadal puszyste. Grunt, to dobrze ubić jajka. Ja ubijałam osobno białka bo mam tylko zwyklą trzepaczkę na blenderze. Można je też jak zwykly biszkopt np. Przełożyć dżemem. Pycha! Dziękuję za świetny przepis!

  2. Leave a Reply

    kara
    12 maja 2020

    jak to ciasto bez tłuszczu jak jajka mają mnostwo tłuszczu i polewa jest ze smietanki??

    • Leave a Reply

      lara
      9 lutego 2021

      bez tłuszczu czyli bez masła margaryny do pieczenia czy oleju

  3. Leave a Reply

    Kasia
    15 listopada 2017

    Oj, jak ja lubię takie przepisy!
    Szybko, prosto, a jak efektownie!
    🙂

    • Leave a Reply

      Agnieszka
      22 maja 2021

      Hej właśnie skusiłem się aby upiec te ciasto tylko pytanko czy ciasto piec termoobiegiem czy bez??

Leave a Comment toKasia

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>