Prosta sałatka z małżami

salatkazmalzami_wpis

Dziś coś bardzo, ale to bardzo prostego. Owoce morza połączone w sałatce ze świeżymi, sezonowymi warzywami. Żadnych ciężkich sosów, ostrych przypraw – ma być lekko i odswieżająco. Wiem, że nie każdy lubi ślimaki, małże, krewetki i inne „morskie robaki”, ale czasami naprawdę warto zmienić przyzwyczajenia i otworzyć się na nowe smaki. Zapewniam, że taka micha pełna letnich aromatów może się okazać bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Spróbujcie!

Potrzebujemy: miskę

Składniki:

  • pomidory – 250 g (najlepiej w różnych kolorach i rodzajach)
  • świeży ogórek – 1 szt.
  • czerwona papryka – 0,5 szt.
  • zielona papryka – 0,5 szt.
  • kapary – 1 łyżeczka
  • czerwona cebula – 1/4 szt.
  • małże (ja miałam w zalewie) – 150 g
  • natka pietruszki – 1 garść
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • sok z 0,5 cytryny (lub limonki)
  • zioła włoskie – 1 łyżeczka
  • pieprz cytrynowy – 1 szczypta
  • (opcjonalnie) masło – 1 łyżka, czosnek – 1 ząbek, białe wino – do 0,5 szkl.

Przygotowanie:

Wszystkie warzywne składniki kroimy na małe kawałki (cebulę – w wąskie piórka a ogórki wydrążamy) i mieszamy z małżami, doprawiając sokiem z cytryny/limonki, skrapiając oliwą, przyprawiając. Małże, jeśli nie były w zalewie, możecie np. poddusić na łyżce masła z czosnkiem i białym winem. Sałatkę podajemy z porwaną natką.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>