Prosta sałatka z małżami
Dziś coś bardzo, ale to bardzo prostego. Owoce morza połączone w sałatce ze świeżymi, sezonowymi warzywami. Żadnych ciężkich sosów, ostrych przypraw – ma być lekko i odswieżająco. Wiem, że nie każdy lubi ślimaki, małże, krewetki i inne „morskie robaki”, ale czasami naprawdę warto zmienić przyzwyczajenia i otworzyć się na nowe smaki. Zapewniam, że taka micha pełna letnich aromatów może się okazać bardzo przyjemnym zaskoczeniem. Spróbujcie!
Potrzebujemy: miskę
Składniki:
- pomidory – 250 g (najlepiej w różnych kolorach i rodzajach)
- świeży ogórek – 1 szt.
- czerwona papryka – 0,5 szt.
- zielona papryka – 0,5 szt.
- kapary – 1 łyżeczka
- czerwona cebula – 1/4 szt.
- małże (ja miałam w zalewie) – 150 g
- natka pietruszki – 1 garść
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- sok z 0,5 cytryny (lub limonki)
- zioła włoskie – 1 łyżeczka
- pieprz cytrynowy – 1 szczypta
- (opcjonalnie) masło – 1 łyżka, czosnek – 1 ząbek, białe wino – do 0,5 szkl.
Przygotowanie:
Wszystkie warzywne składniki kroimy na małe kawałki (cebulę – w wąskie piórka a ogórki wydrążamy) i mieszamy z małżami, doprawiając sokiem z cytryny/limonki, skrapiając oliwą, przyprawiając. Małże, jeśli nie były w zalewie, możecie np. poddusić na łyżce masła z czosnkiem i białym winem. Sałatkę podajemy z porwaną natką.
Smacznego!
Be the first to comment.