Proste buraczki do obiadu

buraczkiobiadowe_wpis

To moja ulubiona postać buraków jako dodatku do obiadu. Owszem, lubię też ćwikłę, zakwaszane buraczki z papryką z weka czy zasmażane, ale te są moim zdaniem najpyszniejsze. Są do bólu proste, to żaden wynalazek i nic odkrywczego – publikuję to raczej jako kolejną propozycję dodatku do obiadu dla niezdecydowanych, niż interesujący przepis. Obecnie, kiedy w sklepach można kupić już ugotowane, obrane i zapakowane próżniowo buraki, sprawa robi się jeszcze w dodatku błyskawiczna. Spróbujcie tego połączenia smaków i mam nadzieję, że pokochacie go tak, jak ja!

Potrzebujemy: garnek, praskę do czosnku, obieraczkę do warzyw

Składniki:

  • buraki – 2 szt. (spore)
  • oliwa dobrej jakości – 4 łyżki
  • czosnek – 2 ząbki
  • sok z połowy cytryny
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nieobrane buraki gotujemy do miękkości (chyba, że kupiliście już gotowe), a po wystudzeniu obieramy i kroimy na cieniutkie plastry. Przekładamy do miski, wlewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i sok wyciśnięty z cytryny. Mieszamy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i przekładamy do salaterki do „przegryzienia się” (ok. 30 minut). Można podawać!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>