Prosty domowy dżem truskawkowy

DYI, Przetwory, Wege | 19 czerwca 2016 | By

dzemtruskawka_wpis

Kiedy truskawki wprost wylewają się z każdego straganu, sklepu a nawet bagażników aut handlarzy, nie można nie skorzystać z okazji do robienia dżemu. W Local Foodie jest on robiony tradycyjną metodą, bez użycia środków żelujących.  Nie widzimy takiej potrzeby, bo truskawki zawierają naturalne pektyny, które uwalniane są podczas przygotowywania dżemu, kiedy owoce się rozpadają. Po prostu soczyste truskawki i cukier – to wszystko. Nie idziemy na skróty i każdą porcję smażymy dość długo. Nasz pierwszy dżem w tym sezonie zaczęliśmy przygotowywać w sobotę po południu, a skończylismy zakręcać słoiki w popołudnie niedzielne. To dopiero pierwsze owocowe przetwory w 2016 roku, ale już planuję kolejne, z różnymi dodatkami. Warto robić domowe dżemy, dla smaku, satysfakcji i dla zapachu – dziś cały nasz dom pachnie po prostu latem.

Potrzebujemy: wielki garnek, słoiki ze szczelnymi zakrętkami (7 x 330 ml), wrzątek, chochlę, ręczniki papierowe

Składniki:

  • truskawki (nie musza być ładne, ale musza być słodkie i wonne) – 3,5 kg
  • cukier – 1,2 kg

Przygotowanie:

Umyte truskawki wrzucamy do garnka i zasypujemy cukrem. Przykrywamy pokrywką, mieszamy co jakiś czas i uważamy, żeby zawartości garnka nie przypalić. Kiedy owoce zaczną puszczać sok, doprowadzamy całość do wrzenia aż zaczną się rozpadać. Takie truskawki możemy zostawic na noc na gorącej fajerce pod przykryciem. Rano rozpoczynamy proces od nowa, ale już bez przykrycia – redukujemy sok i zagęszczamy tym sposobem całość dżemu.

Wyszorowane słoiki zalewamy wrzątkiem i lekko zakręcamy wymytymi pokrywkami, zostawiamy na kwadrans. Po tym czasie pokrywki dokładnie wycieramy i osuszamy. Gotujący się dżem nakładamy do słoików, szczelnie zakręcamy (przed zakręceniem dokładnie czyścimy ranty z dżemu) i natychmiast odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Pokrywki powinny po jakimś czasie zassać się i „kliknąć” – wtedy nie będzie potrzeby dodatkowej pasteryzacji.

Smacznego!

Comments

  1. Leave a Reply

    Piotrek
    23 czerwca 2016

    Sezon truskawkowy powoli się kończy, uwielbiam smak truskawek, można go zatrzymać robiąc dżemy, polecam dżemy z pińczowskiego Gomaru

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>