Pstrąg pieczony na warzywach

pstragzwarzywami_wpis

Zdecydowanie za rzadko je się u nas ryby. Czas naprawić ten błąd! Tym bardziej, że pstrąg pieczony z pyszną serową niespodzianką w środku znika z talerzy w okamgnieniu. Polubią go także dzieci. Skąd wiem? Nasz syn, chociaż już po własnej kolacji, dosłownie „wymiótł” większą część zawartości z jeszcze gorącej formy. Przecieraliśmy oczy ze zdumienia. Daję Wam gwarancję smaku na to danie i polecam!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, formę do pieczenia o rozmiarze mieszczącym Wasze ryby i warzywa (u mnie ceramiczna 36×22 cm), papier do pieczenia

Składniki:

  • pstrąg tęczowy – ok. 0,5 kg (u mnie 2 szt. wypatroszonych)
  • serek Apetina Grillowana papryka i oliwki – 0,5 opak. 125 g
  • papryka ramiro – 1 szt.
  • mała cukinia – 1 szt.
  • pomidorki koktajlowe – do 100 g
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • cytryna – 0,5 szt.
  • czosnek – 4 ząbki
  • oliwa extra vergine – 0,5 szkl.
  • sól, pieprz

pstragzwarzywami_wpis1

pstragzwarzywami_wpis2

Przygotowanie:

Cukinię kroimy w kostkę, a paprykę w plastry. Wrzucamy do miski, zalewamy małą ilością oliwy i dosypujemy zioła, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na min. 30 minut (ja odstawiłam na całą noc, bo nie wiedziałam, ile czasu będę mieć następnego dnia). Po tym czasie dodajemy cebulę pokrojoną na ćwiartki i rozwarstwioną, ząbki czosnku w łupinach miażdżymy nożem i wszystko mieszamy. Nastawiamy piekarnik na 200 stopni i po jego nagrzaniu wukładamy formę papierem do pieczenia (ilość wystarczająca do szczelnego zawinięcia), przekładamy warzywa do formy (można dolać jeszcze kapkę oliwy) i wstawiamy do pieca na 20 minut (papieru nie zawijamy). W tym czasie ryby myjemy i dokładnie osuszamy. Z cytryny odkrawamy 4 cienkie plastry i odkładamy. Oprószamy rybę solą i pieprzem, delikatnie nacinamy na wierzchu, skrapiamy sokiem wyciśniętym z reszty cytryny (środek również) i rozcięte wnętrze smarujemy obficie serkiem. Tak przygotowane ryby możemy zalać jeszcze resztką marynaty z warzyw (wedle gustu), po czym kładziemy je na warzywach wysuniętych z piekarnika. Skrapiamy całość oliwą i zawijamy papier szczelnie, utykając po bokach formy. Pieczemy ok 30 minut. Do podania np. kaszą czy ryżem na ciepło – będzie wyśmienite!

Smacznego!

Codziennie baw się smakiem!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>