Pudding z kaszy manny

pudding_wpis

Co zrobić z opakowaniem kaszy manny, która od dłuższego czasu zalega w szafce? Zupa mleczna? Nuuudy. A może wersja śniadaniowa, w postaci puddingu z dodatkami? Dobry pomysł. Do kaszy można dodać wiele smakowych dodatków i zmienić ją w deser. Ja miałam pod ręką suszone i mrożone owoce, jogurt naturalny, cynamon i kakao. Śniadanie okazało się strzałem w dziesiątkę – zniknęło w mig. Spróbujcie sami!

Potrzebujemy: małe salaterki, miseczki lub foremki do mini-babek, rondelek albo mały garnek

Składniki:

  • mleko – 500 ml
  • słodka śmietanka 30% – 1/2 szklanki
  • kasza manna – 6 łyżek
  • cukier waniliowy (najlepiej z prawdziwą wanilią) – 1 łyżka 
  • miód – 1 łyżka 
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • kakao słodzone (np. kakao instant dla dzieci) – 1 czubata łyżka
  • wiórki kokosowe – 1 łyżka
  • jogurt naturalny – 3 łyżki
  • owoce mrożone – 1 garść
  • owoce suszone (rodzynki, żurawina) – 1 garść

Przygotowanie:

W garnku podgrzewamy mleko, śmietankę, miód, cukier i cynamon. Mieszamy aż składniki się rozpuszczą i zaczną gotować. Dodajemy kaszę i kakao, mieszamy i podgrzewamy przez czas podany na opakowaniu kaszy. Kiedy całość zgęstnieje, przelewamy masę do małych misek i wstawiamy do lodówki na 3 godziny. Jogurt miksujemy z lekko rozmrożonymi owocami. Po wyjęciu puddingu z lodówki przekładamy porcje na talerzyki, dekorujemy polewą jogurtową, owocami i wiórkami.

Smacznego!

 

Comments

  1. Leave a Reply

    aga
    20 kwietnia 2016

    pamiętam, że moja ciocia latem robiła torcik z kaszy mannej. ostudzona i wyziębiona „babeczka” z kaszy udekorowana świeżymi owocami prosto z ogródka. pycha 🙂

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>