Pyszna domowa pizza

pizzainstant_wpis

Do tej pory pizzę w naszym domu robiło się tylko i wyłącznie z użyciem świeżych drożdży. Drożdże instant kupiłam ostatnio „na zaś”, bez konkretnego celu – w końcu mogą poleżeć sobie w szufladzie, aż nadarzy się okazja użycia. Ten czas nadszedł szybciej, niż się spodziewałam – w ostatni weekend odwiedzili nas goście, drożdże znalezione w lodówce nadawały się już tylko do wyrzucenia, a dzieci zażyczyły sobie na obiad pizzę. Pomijając czas wyrastania ciasta, była gotowa w ekspresowym tempie (i dobrze, bo w momencie podania przyszła paskudna burza i odcięli nam prąd). Pizza z poniższego przepisu wyszła pyszna, chrupiąca na brzegach i soczysta w środku i zniknęła nie wiadomo kiedy, a ja następnego dnia popędziłam do sklepu po następne saszetki drożdży. 

Potrzebujemy: kamień do pieczenia pizzy lub płytę terakotową (lub – jeśli nie macie – wystarczy blacha z piekarnika), sitko o małych oczkach, dużą miskę, ewentualnie robot z misą do wyrabiania ciasta, szmatkę

Składniki na ciasto:

  • drożdże instant – 14 g (2 saszetki)
  • letnia woda – 1,5 szkl.
  • mąka – 3,5 szkl.
  • oliwa extra vergine (ja użyłam oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami) – 1 łyżka (+ po 1 łyżce do posmarowania blachy/kamienia pod każdą pizzą)
  • oregano i zioła prowansalskie – po 2 spore szczypty
  • sól, pieprz

Składniki na wierzch pizzy:

  • sos pomidorowy – 2 szkl. (zobaczcie nasz przepis na uniwersalny super Sos pomidorowy)
  • mozzarella – 350-400 g
  • ulubione dodatki – wędlina, warzywa, ser (ilości dowolne! pamiętajmy tylko, aby składniki mokre nie przeważały)

pizzainstant_wpis1

Przygotowanie:

Drożdże przesiewamy z mąką do miski, następnie mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy (ja w tym przypadku ręcznie) do momentu aż elastyczne ciasto samo zacznie odchodzić od ręki. Formujemy kulę i odstawiamy do wyrośnięcia pod szmatką (ciepłe miejsce, do półtorej godziny). Piekarnik nastawiamy na możliwie najwyższą temperaturę. Kulę o podwojonej objętości uderzamy pięścią aby „odgazować” ciasto. Wykładamy je na blat i dzielimy na 3 równe części i – już na posmarowanej oliwą płycie lub blasze – ręcznie rozgniatamy kawałki ciasta i formujemy z nich 30-35-cm koła (pamiętajmy o trochę wyższych rantach). Tak przygotowane blaty smarujemy sosem, zostawiając wolne 2 cm ciasta przy brzegu, a następnie układamy na nim dodatki. Ja przygotowałam 3 różne pizze: z wędzonym kurczakiem i kolorową papryką, z wędzonym szprotem, cebulą i suszonymi pomidorami oraz margeritę z ziołami. 

Pieczemy do 20 minut (nie podam dokładnego czasu, bo wszystko zależy od rodzaju piekarnika – po prostu sprawdzajcie, czy brzegi są już podpieczone na złoto). Wyjmujemy pizzę; przed podaniem można ją ewentualnie posypać dodatkowym serem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>