Pyzy z kapustą i pieczarkami

pyzy_wpis

Uwielbiam kapustę, dlatego nadzienie z kapusty i pieczarek i innych grzybów jest moim ulubionym zarówno w wydaniu pierogowym, krokietowym jak i pyzowym. Dużo czasu minęło, odkąd ostatni raz robiłam Kluski śląskie, dlatego zdecydowałam, że przyszedł czas na pyzy. Metoda wykonania taka sama z tą różnicą, że do pyz dodałam 1 żółtko. Z podanych proporcji nadzienia wychodzi znacznie więcej niż ziemniaczanego ciasta, więc jutro zamierzam zużyć je do krokietów (przy okazji zrobię kolejną sezonową zupę – barszcz). Pyz wyszło mi 12, ale za to dużych. Pyszny obiad, który doceni każdy miłośnik polskiej kuchni. Dietetycznie pewnie nie jest, ale za to bardzo swojsko. Zapraszam do stołu!

Potrzebujemy: miskę, garnek, obieraczkę do warzyw, patelnię, praskę do ziemniaków, cedzak, talerz, 1 łyżkę oleju

Składniki ciasta:

  • ziemniaki – 1 kg
  • mąka ziemniaczana – odpowiednio do ilości ziemniaków (u mnie ok. 1 szkl)
  • żółtko – 1 szt.
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki nadzienia:

  • kapusta kiszona – 350 g (u nas własnej roboty – już niedługo pokazę, jak ukisić kapustę w domu)
  • pieczarki – 400 g
  • cebula – 3 szt.
  • majeranek – 1 duża szczypta
  • ziele angielskie – 1 łyżeczka
  • pieprz ziarnisty – 1 łyżeczka
  • liśc laurowy – 1 szt.
  • sól, pieprz

Do podania:

  • cebula – 1 szt.
  • olej – do smażenia

Przygotowanie:

Kapustę siekamy drobno i wrzucamy do garnka razem z zielem angielskim, pieprzem ziarnistym i lisciem laurowym. Zalewamy szklanką wody i gotujemy na małym ogniu przez 1 h, aż do zmięknięcia kapusty. W międzyczasie ziekamy drobno cebulę i szklimy ją na oleju. Dorzucamy obrane, pokrojone pieczarki i dusimy aż zmiękną. Odlewamy nadmiar płynu i odstawiamy do wystudzenia. Miękką kapustę odcedzamy, wyławiamy z niej przyprawy, studzimy. Mieszamy z pieczarkami i cebulą, doprawiamy majerankiem, solą i pieprzem, odstawamy.

Ziemniaki obieramy i gotujemy. Po wystudzeniu przeciskamy przez praskę. Ugniatamy płasko w misce i wyjmujemy z tej masy 1/4, na to miejsce wsypując mąkę ziemniaczaną. Można też całość ziemniaków uformować w 3/4 koła i brakującą 1/4 uzupełnić mąką – wtedy ciasta wyjdzie więcej. Dodajemy sól, zółtko i wyrabiamy elastyczne ciasto. Z masy wybieramy po 2 kopiaste łyżki, kładziemy na dłoń i formujemy placuszek. Każdy nadziewamy 2 łyżeczkami kapusty z grzybami i zalepiamy, tworząc kulę.

Pyzy wrzucamy do osolonego wrzątku i każdą gotujemy ok. 5 minut od wypłynięcia. Odcedzamy i wykładamy na skropiony olejem talerz. Podajemy z duszoną cebulą z tymiankiem. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>