Rigatoni ze szprotami i suszonymi pomidorami

rigatoniszprot_wpis

Szwecję lubimy za Ikeę i Volvo, a teraz jest jeszcze jeden powód do lubienia! Ten przepis znalazłam na jednym ze szwedzkich blogów kulinarnych; na szczęście pod oryginalnym tekstem było tłumaczenie, dzięki czemu dziś mogę zajadać się przepysznym makaronem ze szprotami. O ile się orientuję, nie są one popularnym dodatkiem do pasty – a szkoda. Mam w głowie przynajmniej 3 pomysły na podanie szprotów z makaronem i stopniowo będę je wprowadzać w życie. Na pierwszy rzut ryba w połączeniu z suszonymi pomidorami i cebulą, podlana słodkim, czerwonym winem. Jeju, jakie to pyszne!

Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę o drobnych oczkach

Składniki:

  • makaron rigatoni – 300 g
  • cebula – 3 szt. (duże)
  • filety ze szprota – 10 szt.
  • suszone pomidory (z oliwy) – 10 szt.
  • oliwa z pomidorów – 2 łyżki + do podania
  • natka pietruszki – 1 garść
  • czerwone słodkie wino – 0,5 szkl.
  • parmezan – do podania
  • pieprz

Przygotowanie:

Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę. Kroimy dość drobno pomidory, szproty – byle jak (i tak sie rozpadną) i dodajemy do cebuli. Podlewamy winem i pozwalamy mu się wygotować. Do zawartości patelni dodajemy rigatoni oraz posiekaną natkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie. Przed podaniem danie dodatkowo skrapiamy oliwą i oprószamy startym parmezanem. 

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>