Rigatoni ze szprotami i suszonymi pomidorami
Szwecję lubimy za Ikeę i Volvo, a teraz jest jeszcze jeden powód do lubienia! Ten przepis znalazłam na jednym ze szwedzkich blogów kulinarnych; na szczęście pod oryginalnym tekstem było tłumaczenie, dzięki czemu dziś mogę zajadać się przepysznym makaronem ze szprotami. O ile się orientuję, nie są one popularnym dodatkiem do pasty – a szkoda. Mam w głowie przynajmniej 3 pomysły na podanie szprotów z makaronem i stopniowo będę je wprowadzać w życie. Na pierwszy rzut ryba w połączeniu z suszonymi pomidorami i cebulą, podlana słodkim, czerwonym winem. Jeju, jakie to pyszne!
Potrzebujemy: garnek, patelnię, tarkę o drobnych oczkach
Składniki:
- makaron rigatoni – 300 g
- cebula – 3 szt. (duże)
- filety ze szprota – 10 szt.
- suszone pomidory (z oliwy) – 10 szt.
- oliwa z pomidorów – 2 łyżki + do podania
- natka pietruszki – 1 garść
- czerwone słodkie wino – 0,5 szkl.
- parmezan – do podania
- pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i studzimy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z pomidorów i szklimy na niej posiekaną drobno cebulę. Kroimy dość drobno pomidory, szproty – byle jak (i tak sie rozpadną) i dodajemy do cebuli. Podlewamy winem i pozwalamy mu się wygotować. Do zawartości patelni dodajemy rigatoni oraz posiekaną natkę, doprawiamy pieprzem i mieszamy dokładnie. Przed podaniem danie dodatkowo skrapiamy oliwą i oprószamy startym parmezanem.
Smacznego!
Be the first to comment.