Risotto ze szparagami i serem łomnickim
Rozpoczęliśmy sezon szparagowy! Wczoraj kupiłam pierwszy pęczek szparagów w tym roku i już planuję kolejne zakupy. Na pierwszy ogień poszła klasyka czyli risotto. Trzeba było w końcu wykorzystać ten ryż arborio, który stał w szafce od nie pamiętam kiedy. Do dania wykorzystałam też przepyszny dojrzewający twardy ser łomnicki typu pecorino. Kupiliśmy go wczoraj, na Regionaliach. Więcej o serach z Koziej Łąki możecie przeczytać na stronie WWW. Uwielbiam korzystać w trakcie gotowania z lokalnych produktów. Risotto jest fantastyczne, a jedzone na świeżym powietrzu smakuje jeszcze lepiej. Gdyby tylko jeszcze było cieplej…
Potrzebujemy: patelnię, garnek/rondel
Składniki:
- szparagi – 15 szt.
- szalotki – 3 szt.
- masło – 3 duże łyżki
- ryż arborio – 200 g
- ser typu pecorino (u mnie dojrzewający łomnicki) – 4 łyżki (starty oraz w listkach)
- bulion warzywny – 0,5 litra
- wino białe wytrawne – 120 ml
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Szalotki drobno kroimy i wrzucamy na rozgrzana patelnię z 2 łyżkami masła, solimy i dusimy. Szparagom odcinamy twarde końcówki, tniemy na kawałki (2-3 cm), doprawiamy solą i lekko podpiekamy na maśle na patelni. Do zeszklonej szalotki dodajemy ryż i zalewamy winem, które ma odparować. Po tym czasie do ryżu dodajemy po trochu bulion, dolewając za każdym razem, kiedy się wchłonie. Podpieczone szparagi wrzucamy po ok. 10 minutach, kontynuując dolewanie bulionu. Kiedy ryż będzie już miękki i kleisty na wierzchu (al dente w środku), można zetrzeć do niego trochę sera. Doprawiamy solą i pieprzem, zestawiamy z palnika i jeszcze raz ścieramy na tarce ser, mieszamy i przykrywamy na 3 minuty. Podajemy z płatkami startego sera na wierzchu.
Smacznego!
Be the first to comment.