Sałatka-gulasz z kaszy jaglanej i warzyw

kaszajaglana_wpis

To danie może być zarówno dodatkiem podawanym na zimno, jak i pełnoprawnym ciepłym daniem obiadowym dla amatorów bezmięsnych potraw. Swoim zwyczajem wykorzystałam w nim to, co miałam w szafkach kuchennych i wymieszałam aromaty pikantny i słodkawy. Wierzch sałatki posypałam młodymi listkami mięty, która właśnie zaczyna wschodzić nad rzeczka, która płynie za ogrodzeniem. Jeśli chodzi o miętę, to warto kupić kilka krzaków i rozsadzić na balkonie lub na działce. Po krótkim czasie przekonacie się, że na tę roślinę nie ma mocnych – rozrasta się jak chwast i nawet wykoszona czy zmrożona w czasie zimy, odradza się na wiosnę. Jest fantastycznym dodatkiem do potraw i zimnych napojów. Dla mnie jest idealnym uzupełnieniem potraw o lekko orientalnym smaku, jak ta sałatka.

Potrzebujemy: patelnię

Składniki:

  • kasza jaglana – 100 g
  • por – 1 szt.
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • marchewka – 1 szt.
  • cukinia – pół
  • papryka czerwona – 1 szt.
  • groszek – puszka
  • rodzynki – garść
  • czosnek – 1 ząbek
  • bulion warzywny – 1 szklanka (jeśli wolicie użyć bulionu gotowanego na kurczaku, sprawdźcie przepis na Klasyczny rosół)
  • przecier pomidorowy – 2-3 łyżki
  • sproszkowany imbir – 1 płaska łyżeczka
  • miód – 1 płaska łyżeczka
  • ziele angielskie – 3 ziarna
  • liść laurowy – 2 listki
  • garam masala – 1 płaska łyżeczka
  • pieprz cayenne – duża szczypta
  • pietruszka – 1 garść
  • mięta – 1 garść
  • oliwa lub olej – 2-3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygtowanie:

Kaszę jaglaną przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych). Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pora i marchewkę pokrojoną w dość duże kawałki, solimy i dodajemy garam masalę i imbir. Dusimy pod przykryciem kilka minut, po czym dorzucamy paprykę pokrojoną w duże kawałki i całość zalewamy bulionem z wmieszanym przecierem pomidorowym. Dusimy do miękkości, dodajemy czosnek w plasterkach, miód, rodzynki i odparowujemy, na 3 ostatnie minuty dodajemy cukinię (duże kawałki) i groszek. Zestawiamy z kuchni do przestygnięcia. Na koniec łączymy z kaszą i większą częścią listków zieleniny, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy. Sałatko-gulasz podajemy na ciepło lub zimno posypaną natką pietruszki i listkami mięty.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>