Sałatka-gulasz z kaszy jaglanej i warzyw
To danie może być zarówno dodatkiem podawanym na zimno, jak i pełnoprawnym ciepłym daniem obiadowym dla amatorów bezmięsnych potraw. Swoim zwyczajem wykorzystałam w nim to, co miałam w szafkach kuchennych i wymieszałam aromaty pikantny i słodkawy. Wierzch sałatki posypałam młodymi listkami mięty, która właśnie zaczyna wschodzić nad rzeczka, która płynie za ogrodzeniem. Jeśli chodzi o miętę, to warto kupić kilka krzaków i rozsadzić na balkonie lub na działce. Po krótkim czasie przekonacie się, że na tę roślinę nie ma mocnych – rozrasta się jak chwast i nawet wykoszona czy zmrożona w czasie zimy, odradza się na wiosnę. Jest fantastycznym dodatkiem do potraw i zimnych napojów. Dla mnie jest idealnym uzupełnieniem potraw o lekko orientalnym smaku, jak ta sałatka.
Potrzebujemy: patelnię
Składniki:
- kasza jaglana – 100 g
- por – 1 szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- marchewka – 1 szt.
- cukinia – pół
- papryka czerwona – 1 szt.
- groszek – puszka
- rodzynki – garść
- czosnek – 1 ząbek
- bulion warzywny – 1 szklanka (jeśli wolicie użyć bulionu gotowanego na kurczaku, sprawdźcie przepis na Klasyczny rosół)
- przecier pomidorowy – 2-3 łyżki
- sproszkowany imbir – 1 płaska łyżeczka
- miód – 1 płaska łyżeczka
- ziele angielskie – 3 ziarna
- liść laurowy – 2 listki
- garam masala – 1 płaska łyżeczka
- pieprz cayenne – duża szczypta
- pietruszka – 1 garść
- mięta – 1 garść
- oliwa lub olej – 2-3 łyżki
- sól, pieprz
Przygtowanie:
Kaszę jaglaną przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu (gotujemy z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych). Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę, dodajemy pora i marchewkę pokrojoną w dość duże kawałki, solimy i dodajemy garam masalę i imbir. Dusimy pod przykryciem kilka minut, po czym dorzucamy paprykę pokrojoną w duże kawałki i całość zalewamy bulionem z wmieszanym przecierem pomidorowym. Dusimy do miękkości, dodajemy czosnek w plasterkach, miód, rodzynki i odparowujemy, na 3 ostatnie minuty dodajemy cukinię (duże kawałki) i groszek. Zestawiamy z kuchni do przestygnięcia. Na koniec łączymy z kaszą i większą częścią listków zieleniny, doprawiamy pieprzem, solą i mieszamy. Sałatko-gulasz podajemy na ciepło lub zimno posypaną natką pietruszki i listkami mięty.
Smacznego!
Be the first to comment.