Sałatka z grillowanym bakłażanem i fetą

salatkafetabaklazan_insta

Ta zielono-czarno-biała sałatka nie tylko jest pyszna, ale też pięknie się prezentuje na półmisku. Robiłam ją w momencie, kiedy nie było jeszcze świeżej mięty w naszym ogrodzie a dziwnym trafem nie mogłam jej też zdobyć w wersji doniczkowej w sklepach po sąsiedzku. Trudno, ale Wam polecam dodanie tego odświeżającego składnika. Sałatka jest idealna na wiosnę i lato, a dzięki bakłażanowi nie czujemy się od razu po zjedzeniu głodni. Spróbujcie ją zrobić na kolację, jako dodatek do grilla albo na niedzielny obiad. Nie zawiedziecie się. 

Potrzebujemy: patelnię grillową, pędzelek do smarowania, ręczniki papierowe

Składniki:

  • bakłażan – 1 szt. (nieduży, ja miałam taki ok. 350 g)
  • ser feta – 120 g (pół opak.)
  • czarne oliwki – 1 garść
  • świeża bazylia – 1 garść
  • koperek – 2 łyżki
  • sałata – 2 garście
  • winegret – 3-4 łyżki (tu znajdziecie przepis na mój Winegret/Vinaigrette)
  • olej – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Bakłażana kroimy na plastry (grubość – 0,5 cm), układamy na desce, solimy z obu stron i pozwalamy ‚wypocić’ przez 30 minut. Na patelni grillowej rozprowadzamy olej pędzelkiem i umieszczamy na niej obmyte wodą plastry. Grillujemy z każdej strony (możecie przekładać w międzyczasie, żeby uzyskać miłą dla oka ‚kratkę’), po czym odkładamy na ręcznik papierowy do przestygnięcia. Sałatę myjemy i rwiemy, w misce mieszamy z oliwkami i ostudzonym bakłażanem oraz listkami bazylii posiekanymi na wąskie paski. Przekładamy na półmisek, dodajemy pokruszoną fetę, porwany koperek, doprawiamy winegretem i solą oraz pieprzem.  Sałatkę podajemy przybraną koperkiem i świeżą bazylią. 

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>