Sałatka z kaszy jęczmiennej, warzyw i mozzarelli z miodowo-musztardowym dressingiem
Kaszy nigdy dość i pewnie już zauważyliście, że to właśnie z nią przygotowuję najwięcej sałatek. Dlaczego? Bo jest sycąca, a przy tym zdrowa i łatwo zaprzyjaźnia się z różnorodnymi dodatkami. Jest uniwersalna! Dziś kolejna propozycja z kaszą; szczerze powiedziawszy mam jej tyle, że po prostu muszę „zejść z zapasów” i zwolnić trochę miejsca w spiżarni. Ale wyjdzie mi to tylko na dobre, bo oprócz wartości odżywczych to danie jest po prostu pyszne. Jeśli lubicie, dodajcie do niej jeszcze jajko na twardo (ja już zrezygnowałam, bo składników i tak jest bardzo dużo a sałatka dosłownie zaczęła wylewać się z największej miski, jaką mam!). Przetestowane na rodzinie – powiedzieli „PYCHA!”.
Potrzebujemy: garnek, dużą miskę, kubek
Składniki:
- kasza jęczmienna – 200 g
- mozzarella w mini kulkach – 125 g
- pomidorki koktajlowe – 250 g
- awokado – 1 szt.
- brokuł – 1 szt.
- czarne oliwki – 100 g lub więcej
- mini kolby kukurydzy – 1o szt.
- czerwona cebula – 1 szt.
- roszponka – 1 duża garść
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 100 ml
- musztarda francuska – 2 łyżeczki
- miód – 2 łyżeczki
- ocet z czerwonego wina – 2 łyżeczki
- sok z limonki – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Składniki dressingu mieszamy w kubeczku i odstawiamy. Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy. Gotujemy też brokuł, który, po wystudzeniu – dzielimy na małe różyczki. Kroimy awokado, mini kukurydze, oliwki i pomidorki na połówki (tak samo jak małe kulki mozzarelli). Cebule siekamy na plastry i wszystkie składniki mieszamy razem z roszponką. Przed podaniem dodajemy dressing. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.