Sałatka z marynowaną kapustą, camembertem i grillowanymi warzywami
Podobają Wam się kolory tej sałatki? To powiem Wam, że jest równie smaczna, co ładna. Sekret (oczywiście oprócz pysznego sera) tkwi w kapuście marynowanej przez noc w mieszance oliwy, sosu Worcestershire, miodu i octu z czerwonego wina. Kapusta zyskuje w ten sposób świetny smak i piękną amarantową barwę (tu wskazówka dla Panów – to ciemny odcień różu, wpadający w fiolet). Całość daje naprawdę wyśmienite połączenie – jest i aromat i smak i coś do pochrupania. Jeśli lubicie, dodajcie np. czosnkowe grzanki – czemu nie? Polecam na lekki lunch albo kolację.
Potrzebujemy: miskę, patelnie grillową, pędzelek do smarowania, małą patelnię
Składniki:
- kolorowa mieszanka sałat – 4 garście
- czerwona kapusta – 1/4 małej główki
- cukinia – 0,5 szt.
- bakłażan – 0,5 szt.
- żółte pomidorki koktajlowe – 150 g
- ser camembert – 50-60 g
- pestki dyni – 1 spora garść
- olej – 1-2 łyżki
Składniki marynaty:
- ocet z czerwonego wina – 6 łyżek
- miód – 1 łyżka
- sos Worcestershire – 1 łyżka
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- sól, pieprz
Składniki dressingu:
- oliwa extra vergine – 7 łyżek
- musztarda francuska – 2 łyżeczki
- miód – 1 łyżeczka
- sok z 0,5 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Dzień wcześniej łączymy wszystkie składniki marynaty i zalewamy nią posiekaną kapustę. Po przemieszaniu wstawiamy na noc do lodówki.
Następnego dnia rozsmarowujemy niewielką ilość oleju na patelni grillowej i grillujemy na niej cukinię i bakłażan (kawałki bakłażana oprószamy wcześniej solą, aż sie „spoci”, po czym przemywamy wodą). Mieszamy składniki dressingu i odstawiamy. Do salaterki wkładamy mix sałat, zgrillowane warzywa, pomidorki pokrojone na połówki, odsączoną kapustę (marynatę wylewamy) oraz kawałki sera. Dodajemy dressing i pestki dyni (ja je uprażyłam krótko na suchej patelni).
Smacznego!
Be the first to comment.