Sałatka z soczewicy, buraków i granata

salatkasoczewicaburakigranat_wpis

Jeśli raz zobaczycie tę sałatkę, to gwarantuję, że jej już nie zapomnicie. Uwagę zwraca przede wszystkim jej piękny, rubinowy kolor, potem – słodkawo-cytrusowy aromat. Jeżeli uwielbiacie łączenie kontrastowych smaków, to będziecie w niebie. Buraki zapewniają słodycz, a marynowana w occie cebula i dressing z pomarańczą równoważą to kwaskowatym smaczkiem. Jak każda potrawa z burakami, które trzeba ugotować/upiec, to danie wymaga trochę więcej czasu. Z tymi warzywami nie ma drogi na skróty. Ale jeśli poświęcicie, np. w weekend chwilę na przygotowanie sałatki, otrzymacie wykwintne, przepyszne danie, do którego będziecie wracać. Tylko pamiętajcie o rękawiczkach!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, folię aluminiową, miseczkę, rękawiczki ochronne, garnek, kubeczek, pędzelek do smarowania

Składniki:

  • buraki – 2 szt.
  • czerwona soczewica – 200 g
  • czerwona cebula – 1 szt.
  • pestki z 0,5 granata
  • świeża mięta – 2 łyżki
  • bulion warzywny – 2 szkl.
  • oliwa extra vergine – 1-2 łyżki
  • sól, pieprz

Składniki na dressing:

  • oliwa extra vergine – 3 łyżki
  • pomarańcza – 1 szt. (cała otarta skórka + 2 łyżki soku)
  • miód – 1 łyżeczka
  • ocet jabłkowy – 3 łyżki + 2 łyżki do marynowania cebuli
  • musztarda Dijon – 2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Buraki w łupinach szorujemy, osuszamy i smarujemy dokładnie oliwą, po czym zawijamy w folię aluminiową i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Czas? Zależy od wielkości buraka. Moje buraki wielkości damskiej pięści potrzebowały 2h, żeby zmięknąć. Przez ten czas marynujemy czerwoną cebulę – kroimy ją w półplastry, w miseczce odrobinę solimy i zalewamy 2 łyżkami octu jabłkowego. W czasie pieczenia buraków co jakiś czas mieszamy, lekko ubijając łyżką.

Soczewicę gotujemy w bulionie według instrukcji na opakowaniu (jeśli nie macie pod ręką bulionu, może być też woda). Studzimy. Dodajemy do niej upieczone i wystudzone buraki (kroimy je w plastry, a te w pionowe wąskie paseczki). Jeszcze cebula, nasiona granatu i dressing. Najlepiej wstawić do lodówki na kilka godzin. Wszystko przybieramy przed podaniem listkami mięty.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>