Sałatka z winogronami, gorgonzolą i czosnkowymi grzankami
Dziś na stole sałatka. Bardzo prosta, złożona ze składników ogólnodostępnych przez cały rok. Zauważyłam, że ostatnio jemy bardzo mało owoców, czy w chłodniejszych porach roku też tak macie? Więc pora na owocowo-wytrawne danie. Może być dodatkiem do obiadu albo propozycją na lunch do pracy czy super przekąską na imprezę. Tej sałatce nie sposób się oprzeć – i smakowo i wizualnie jest na najwyższym poziomie, pachnie bosko, a przecież nie wymaga ani drogich składników ani super umiejętności. Polecam wszystkim, którzy szukaja pomysłu na fajne, łatwe i szybkie danie, którym można zabłysnąć.
Potrzebujemy: patelnię, sitko, kubeczek, salaterkę lub duży talerz
Składniki:
- sałata lub mieszanka ulubionych sałat (u mnie mix roszponki, radicchio i rukoli) – 4 garście
- ser z niebieską/zieloną pleśnią (u mnie gorgonzola, ale może być każdy inny) – 200 g
- winogrona czerwone i zielone – po 150 g każdych
- ulubione pieczywo – 2 duże kromki
- czosnek – 1 mały ząbek
- masło – 0,5 łyżeczki
Składniki na dressing:
- oliwa extra vergine – 5 łyżek
- ocet z czerwonego wina – 1 łyżka
- musztarda francuska – 2 łyżeczki
- cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
W kubku mieszamy składniki dressingu i odstawiamy.
Pieczywo smarujemy odrobiną masła i podpiekamy na suchej patelni. Suche i wystudzone pajdy smarujemy przeciętym ząbkiem czosnku i kroimy na kawałki. Myjemy sałatę i rozdrabniamy jeśli tego wymaga, umyte winogrona kroimy na połówki. Mieszamy w salaterce sałatę z winogronami i pokrojonym serem. Dodajemy dressing, ponownie mieszamy i przed samym podaniem dodajemy czosnkowe grzanki. Gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.