Sałatka z winogronami, gorgonzolą i czosnkowymi grzankami

salatkawinogronasergrzanki_wpis

Dziś na stole sałatka. Bardzo prosta, złożona ze składników ogólnodostępnych przez cały rok. Zauważyłam, że ostatnio jemy bardzo mało owoców, czy w chłodniejszych porach roku też tak macie? Więc pora na owocowo-wytrawne danie. Może być dodatkiem do obiadu albo propozycją na lunch do pracy czy super przekąską na imprezę. Tej sałatce nie sposób się oprzeć – i smakowo i wizualnie jest na najwyższym poziomie, pachnie bosko, a przecież nie wymaga ani drogich składników ani super umiejętności. Polecam wszystkim, którzy szukaja pomysłu na fajne, łatwe i szybkie danie, którym można zabłysnąć.

Potrzebujemy: patelnię, sitko, kubeczek, salaterkę lub duży talerz

Składniki:

  • sałata lub mieszanka ulubionych sałat (u mnie mix roszponki, radicchio i rukoli) – 4  garście
  • ser z niebieską/zieloną pleśnią (u mnie gorgonzola, ale może być każdy inny) – 200 g
  • winogrona czerwone i zielone – po 150 g każdych
  • ulubione pieczywo – 2 duże kromki
  • czosnek – 1 mały ząbek
  • masło – 0,5 łyżeczki

Składniki na dressing:

  • oliwa extra vergine – 5 łyżek
  • ocet z czerwonego wina – 1 łyżka
  • musztarda francuska – 2 łyżeczki
  • cukier trzcinowy – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W kubku mieszamy składniki dressingu i odstawiamy.

Pieczywo smarujemy odrobiną masła i podpiekamy na suchej patelni. Suche i wystudzone pajdy smarujemy przeciętym ząbkiem czosnku i kroimy na kawałki. Myjemy sałatę i rozdrabniamy jeśli tego wymaga, umyte winogrona kroimy na połówki. Mieszamy w salaterce sałatę z winogronami i pokrojonym serem. Dodajemy dressing, ponownie mieszamy i przed samym podaniem dodajemy czosnkowe grzanki. Gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>