Sernik chałwowy

Są takie okazje, kiedy potrzebujemy specjalnego deseru; czegoś, co zapewni nam efekt „wow” i zachwyci smakiem gości. Ja postawiłam na sernik chałwowy, bo wcześniej poczytałam różne przepisy i recenzje – wszyscy się zachwycali! (nie powiem, ochoty narobiłam mi też Iwona z Kuchni Starowiejskiej Gospodyni). Więc połączyłam kilka receptur i porad w swój własny przepis. BOMBA! Plusem tego ciasta jest jego prostota; do tego jest aksamitny, kremowy, rozpływa się w ustach i jest doskonałym zwieńczeniem posiłku. Podajcie go z lekko kwaskowatym musem lub polewą i zapewniam Was, że będziecie w siódmym niebie!

Potrzebujemy: sprawny piekarnik, tortownicę o śr. 22 cm, papier do pieczenia, robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), dodatkową formę do kąpieli wodnej

Składniki na spód:

  • owsiane ciasteczka z sezamem (mogą być inne pełnoziarniste, ale takie pasują najlepiej) – 200-210 g
  • masło – 3 łyżki

Składniki masy serowej:

  • ser twarogowy (u mnie gotowy z wiaderka) – 0,9 kg
  • cukier puder – 0,5 szkl.
  • śmietana 30% – 200 g
  • mąka ziemniaczana – 2 łyżki
  • chałwa waniliowa – 400 g
  • jajka – 5 szt.

Składniki na wierzch/do podania:

  • chałwa waniliowa – 200 g
  • śmietana 30% – 0,5 szkl.
  • mrożone maliny – 1 szkl.
  • cukier puder – 2-3 łyżeczki

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Ciasteczka miksujemy do konsystencji mokrego piasku, łączymy z roztopionym masłem, mieszamy i powstałą masą wylepiamy dno formy. Po wyrównaniu wstawiamy do lodówki (30 min.).  Piekarnik nagrzewamy do 180 st., ser ucieramy w robocie (lub za pomocą miksera) z cukrem, cały czas miksując na średnich obrotach dodajemy śmietankę, mąkę, kolejno jajka i na koniec rozdrobnioną palcami chałwę. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, po czym przelewamy na spód z ciastek i tortownicę wkładamy do piekarnika na ok. 1 h (na najniższej półce w piecu umieszczamy formę wypełnioną gorącą wodą, na następnej półce umieszczamy sernik). Po 60 minutach sprawdzamy patyczkiem. Sernik studzimy w lekko uchylonym piekarniku (do 1 h), a potem na kratce. Wierzch dekorujemy rozdrobnioną chałwą zmiksowaną ze śmietanką (można podgrzać, ale ja tego nie zrobiłam). Podajemy z polewą (mrożone maliny zmiksowane z cukrem pudrem).

Smacznego!

Kochacie serniki? Zobaczcie inne nasze przepisy na to ciasto:

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>