Sos romesco

Przetwory, Sosy, dodatki, Wege | 23 kwietnia 2016 | By

romesco_wpis

Oryginalna wersja romesco zakłada użycie suszonych papryczek nyora, ale ponieważ są u nas trudno dostępne, w Polsce wykorzystuje się po prostu naszą swojską paprykę. Sos romesco zrobiłam po raz pierwszy. Jest bardzo dobry, ale  – nie będę owijać w bawełnę –  zdecydowanie nie błyskawiczny w przygotowaniu. Jego przyrządzanie jest wieloetapowe i najlepiej jest mądrze rozłożyć sobie pracę, np. pewne rzeczy zrobić wcześniej, przy okazji innych czynności kuchennych. Ale zachęcam do ugotowania romesco, bo zdecydowanie jest wart spróbowania. Z podanych proporcji wychodzi go całkiem sporo, więc możecie zapakować go do słoików i cieszyć się nim jeszcze przez dłuższy czas.

Potrzebujemy: brytfankę, patelnię, garnek, blender z metalowymi ostrzami i pojemnikiem

Składniki:

  • cebula – 1 szt.
  • papryka – 2 szt.
  • pomidor – 1 puszka krojonych
  • czosnek – 2 ząbki
  • pieczywo – 2 kromki jasnego chleba
  • orzechy laskowe – 1 garść
  • chili – 0,5 szt. (z częścią nasion)
  • słodka papryka w proszku – 1 łyżeczka
  • liść laurowy – 1 szt.
  • ziele angielskie – 2 szt.
  • ocet winny – 1 łyżka
  • masło – 1 łyżka
  • olej – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni, w brytfance układamy ćwiartki czerwonej papryki skropionej oliwą i pieczemy do zrumienienia; po wystudzeniu ściągamy skórki. Orzechy blanszujemy i obieramy ze skórek, następnie prażymy przez 5-6 minut na suchej rozgrzanej patelni. Przekładamy w chłodniejsze miejsce, a na tę samą patelnię wrzucamy pokrojony w kostkę chleb – musi się podpiec (jeśli miejscami sczernieje, nie przejmujcie się). W garnku na maśle dusimy cebulę i czosnek pokrojony w drobne plasterki. Dorzucamy pomidory z liściem laurowym i zielem angielskim i dusimy 5 minut. Następnie w garnku ląduje papryka (nie trzeba kroić, i tak się rozpadnie) i drobno posiekane chili. W blenderze miksujemy pieczone orzechy (do konsystencji grubej bułki tartej) i dorzucamy do pomidorów. Wlewamy ocet winny, dodajemy sproszkowaną paprykę, solimy i pieprzymy. Gotujemy jeszcze 10 minut, w międzyczasie dodając prażony chleb. Nie miksujemy – sos powinien być gęsty i grudkowaty.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>