Spaghetti z awokado i pomidorkami
Pyszna i delikatna w smaku pasta, z zamiarem zrobienia której nosiłam się już od jakiegoś czasu, zainspirowana przepisem znalezionym na The Comfort of Cooking. Można ją podać w wersji wegańskiej, wegetariańskiej i z mięsem – ja wybrałam dwie ostatnie. Tak naprawdę sos składa się tylko z 4-5 składników, ale jest niebywale kremowy dzięki awokado i przełamany słodyczą pomidorków, co bardzo mi odpowiada. Poeksperymentujcie dodatkowo z różnymi ziołami, np. tymiankiem albo miętą – efekty mogą być bardzo ciekawe. I na pewno będzie pysznie, bo w końcu makaron jest pyszny zawsze!
Potrzebujemy: patelnię, garnek, blender z pojemnikiem
Składniki:
- makaron spaghetti – 200 g
- awokado – 1 szt.
- czosnek – 1-2 ząbki
- pomidorki kościowe – 2 garście
- świeża bazylia – 1 garść
- starty parmezan – 4 łyżki
- sok z połowy cytryny (następnym razem zamienię ją na limonkę)
- oliwa extra vergine – 1 łyżka
- sól, pieprz
- (opcjonalnie) pieczony kurczak – 50-100 g (wedle uznania)
Przygotowanie:
Jeśli wybieracie wersję mięsną, zacznijcie od kurczaka (udko lub pierś obsmażcie szybko z solą, pieprzem i czosnkiem i podzielcie na kawałki takie jakie lubicie). Dojrzałe awokado pozbawiamy pestki, obieramy i kroimy w kostkę. Wrzucamy do blendera razem z czosnkiem, bazylią i oliwą. Doprawiamy obficie sokiem z cytryny (lub limonki), solą i pieprzem i miksujemy na gładką masę. Na suchej patelni krótko pieczemy pomidorki (aż zaczną pachnieć i trochę pękać). Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i wrzucamy do garnka razem z sosem, podgrzewając chwilę. Pastę podajemy z pomidorkami, doprawioną solą i pieprzem i posypaną tartym parmezanem.
Smacznego!
Karolina
21 maja 2016
Polecamy, bardzo dobre połączenie 🙂 Smacznego!
Monica
20 maja 2016
Fajne! Nigdy nie dodawałam awokado do makaronu.
Pozdrawiam!