Szybki keto-sernik na zimno
Keto oznacza tyle, że przepis nie zawiera żadnych dodanych węglowodanów. Wszystkie składniki są dobrane tak, żeby miały go jak najmniej.
Ten sernik powstał z potrzeby chwili. Po głowie plątała się chęć na coś słodkiego, mieli wpaść do nas keto-znajomi, a w lodówce akurat znalazły się potrzebne składniki.
Potrzebujemy:
Sernik:
- 0,5kg sera na sernik
- 2 galaretki bez cukru
- erytrytol czy inny słodzik do smaku
Spód:
- 100g mąki kokosowej
- 75g czekolady godzkiej 90%
- 35g olej kokosowy
- 35g masła
Czas przygotowania:
15 minut pracy + 2-3 godziny w chłodzie
Wykonanie:
Przepis jest szybki. Robiłem to podczas pracy i wystarczył jeden telefon z pracy, bo przegapić moment wyłożenia masy na spód i pojawiły się grudki. Normalnie masa jest gładka i lśniąca. Grudki mają tylko despekt estetyczny.
Czekoladę podgrzewamy w kąpieli parowej lub mikrofalówce, mieszając. Podobnie postępujemy z tłuszczem. Mieszamy mokre składniki i dodajemy do nich ok. 100g mąki kokosowej i taką mieszankę rozkładamy równą warstwą w małej tortownicy, najlepiej na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na 1-2h lub do zamrażarki na min. 10-15 minut.
W tym czasie obie galaretki rozpuszczamy w możliwie jak najmnieszej ilości gorącej wody. Lekko ponad pół szklanki powinno wystarczyć. Wymieszane odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przekładamy ser do miksera czy blendujemy lekko i mieszamy ze słodzikiem – tu ilości pozostawiam Waszym gustom. Do sera dodajemy ostudzone galaretki i mieszamy dokłądnie i odkładamy na bok. Jeśli sernik był wyjęty wcześniej z lodówki, nie potrzeba wiele czasu, żeby się zestaliła.
Spód jest dość twardy i kruchy, rozpuszcza sięw ustach podobnie do czekolady, co się podobało Maksowi.
W sezonie świetnie sprawdzają się na wierzchu przeróżne ulubione owoce zalane galaterką.
Makro całości:
Tłuszcz: 129g
Węglowodany: 33g
w tym cukier 23g
Białko 88g
Be the first to comment.