Szybki keto-sernik na zimno

Keto sernik na zimno

Autorskie, Desery, DYI, Zdrowo | 9 marca 2021 | By

Keto oznacza tyle, że przepis nie zawiera żadnych dodanych węglowodanów. Wszystkie składniki są dobrane tak, żeby miały go jak najmniej.

Sernik na zimno na czekoladowym spodzie
Keto-sernik na zimno

Ten sernik powstał z potrzeby chwili. Po głowie plątała się chęć na coś słodkiego, mieli wpaść do nas keto-znajomi, a w lodówce akurat znalazły się potrzebne składniki.

Potrzebujemy:

Sernik:

  • 0,5kg sera na sernik
  • 2 galaretki bez cukru
  • erytrytol czy inny słodzik do smaku

Spód:

  • 100g mąki kokosowej
  • 75g czekolady godzkiej 90%
  • 35g olej kokosowy
  • 35g masła

Czas przygotowania:

15 minut pracy + 2-3 godziny w chłodzie

Wykonanie:

Przepis jest szybki. Robiłem to podczas pracy i wystarczył jeden telefon z pracy, bo przegapić moment wyłożenia masy na spód i pojawiły się grudki. Normalnie masa jest gładka i lśniąca. Grudki mają tylko despekt estetyczny.

Czekoladę podgrzewamy w kąpieli parowej lub mikrofalówce, mieszając. Podobnie postępujemy z tłuszczem. Mieszamy mokre składniki i dodajemy do nich ok. 100g mąki kokosowej i taką mieszankę rozkładamy równą warstwą w małej tortownicy, najlepiej na papierze do pieczenia i odkładamy do lodówki na 1-2h lub do zamrażarki na min. 10-15 minut.

W tym czasie obie galaretki rozpuszczamy w możliwie jak najmnieszej ilości gorącej wody. Lekko ponad pół szklanki powinno wystarczyć. Wymieszane odstawiamy do ostygnięcia. W tym czasie przekładamy ser do miksera czy blendujemy lekko i mieszamy ze słodzikiem – tu ilości pozostawiam Waszym gustom. Do sera dodajemy ostudzone galaretki i mieszamy dokłądnie i odkładamy na bok. Jeśli sernik był wyjęty wcześniej z lodówki, nie potrzeba wiele czasu, żeby się zestaliła.
Spód jest dość twardy i kruchy, rozpuszcza sięw ustach podobnie do czekolady, co się podobało Maksowi.

W sezonie świetnie sprawdzają się na wierzchu przeróżne ulubione owoce zalane galaterką.

Makro całości:

Tłuszcz: 129g

Węglowodany: 33g
w tym cukier 23g

Białko 88g

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>