Tagliatelle Philadelphia – z pulpetami i kremowym serowym sosem
Co powiecie na makaron, delikatne indycze pulpety i mocno kremowy biały sos z serka typu Philadelphia? Dla mnie to jest bomba! To danie można urozmaicić na wiele sposobów, na przykład przygotowując pulpety według naszego przepisu na Kofty wieprzowe – będą wtedy pikantne, lub dodając orientalne przyprawy, które najbardziej lubicie. To potwierdza moją opinię o makaronowych przepisach. Są uniwersalne, łatwe do zmodyfikowania wedle potrzeb i upodobań, tanie i przede wszystkim proste w wykonaniu. Pasta inaczej niż zwykle, biała zamiast czerwonej? Wypróbujcie na początek poniższy przepis.
Potrzebujemy: patelnię, garnek/rondel, miskę, ręczniki papierowe
Składniki:
- makaron tagliatelle – 200 g
- mielone mięso indycze – 250 g
- serek typu Philadelphia – ok. 130 g (ja zużyłam 1 opakowanie czosnkowego Twojego Smaku)
- mleko – ok 5 łyżek
- cebula – 1 szt.
- jajko – 1 szt. (małe)
- czosnek – 2 ząbki
- natka pietruszki – 0,5 pęczka
- koperek – 2 łyżki
- bułka tarta – 2 łyżki
- olej – 3 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, przelewamy wodą i odstawiamy.
Indyka dokładnie mieszamy z jajkiem, drobno posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, posiekaną natką i bułką tartą. Formujemy małe pulpety (np. o wielkości 0,5 piłki pingpongowej). Wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i rumienimy z każdej strony, mieszając. Odkładamy na papier i odsączamy.
Nie usuwając resztek po smażeniu, na patelnię wkładamy serek i rozdrabniamy go drewnianą szpatułką przy okazji wydrapując z dna ewentualne przywarte kawałeczki klopsików. Rozrzedzamy odrobiną mleka i dodajemy posiekany koperek. Do gorącego płynu dorzucamy pulpeciki i pozwalamy im się gotować ok. 10 minut. Po tym czasie dodajemy makaron i mieszamy wszystko razem, podgrzewając jeszcze 2-3 minuty. Danie podajemy posypane koperkiem.
Smacznego!
Be the first to comment.