Tagliatelle z wędzonym łososiem, wstążkami cukinii i dojrzewającym serem

tagliatellezlososiem_wpis

To jest kolejne „resztkowe” danie. Najprostsze, bo nie miałam czasu na gotowanie. Dziś w lodówce znalazłam prawie wykończone opakowanie wędzonego łososia, w szafce – resztkę makaronu, a cukinię mam „na podorędziu” zawsze, tak jak bazylię. Przecież się przyda!  Wyszła pyszna porcja dla 1 osoby. Reszta domowników będzie mi zazdrościć, to pewne. No cóż, kto późno przychodzi… 

Potrzebujemy: garnek, obieraczka do warzyw

Składniki: 

  • makaron tagliatelle – 100 g
  • cukinia – 50 g
  • wędzony łosoś sałatkowy – 50 g
  • starty ser typu pecorino (ja użyłam sera łomnickiego) – 2 łyżki + do podania
  • świeża bazylia – 1 garść
  • świeża mięta – 1 łyżka
  • (opcjonalnie) koperek – 1 łyżka
  • przyprawa uniwersalna (typu Vegeta, Kucharek etc.) – 2 łyżki
  • sok z cytryny – 1 łyżka
  • oliwa extra vergine – 1 łyżka
  • sól , pieprz cytrynowy

Przygotowanie:

W garnku gotujemy 0,5 litra wody z przyprawą, po zagotowaniu wrzucamy cukinię zestruganą we wstążki. Blanszujemy 3 minuty i wyjmujemy do ostygnięcia. W tej samej wodzie gotujemy makaron według instrukcji na opakowaniu.  Odsączamy i przelewamy makaron wodą, mieszamy z plastrami cukinii i kawałkami łososia, ścieramy do dania ser. Doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, dorzucamy liście świeżej bazylii i mięty, ewentualnie koperek.  Wyciskamy cytrynę, skrapiamy oliwą, podajemy z płatkami startego sera.

Smacznego!

 

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>