Tarta szpinakowo-warzywna
Zostałam ostatnio poproszona o przygotowanie jakiejś wegetariańskiej potrawy. Dwa razy nie trzeba mi powtarzać! Pewniaki zawsze się sprawdzą: mój przetestowany sposób na kruche, ale trzymające formę ciasto na tartę (z przepisu na Tartę z karmelizowaną cebulą i boczkiem), szpinak z czosnkiem i fantazyjny „rzucik” z upieczonych warzyw. Nic nadzwyczajnego, a jednak pyszne i wszystko zniknęło… kiedy? Właśnie nie wiem. Tarta dostała świetne recenzje, choć moja rodzina następnym razem chciałaby ją udekorować wędzonym boczkiem – jeśli i Wy go lubicie, poprzeplatajcie paski boczku między warzywami na wierzchu. Będzie z pewnoscią pysznie, ładnie i baaardzo aromatycznie!
PS. W zależności od wielkości formy, trochę składników może Wam zostać. Ja nie wykorzystałam całego ciasta ani sosu ani wszystkich warzyw do długiej tarty. Z tego, co mi zostało, zrobiłam zakręcone minitarty na wzór Wegetariańskiej tarty spiralnej. Poniżej zdjęcie, jeszcze przed pieczeniem.
Potrzebujemy: sprawny piekarnik, stolnicę z wałkiem, formę do tarty 35×11 cm (lub większą), garnek, patelnię, praskę do czosnku
Składniki na ciasto:
- mąka pszenna – 200 g
- masło – 100 g
- jajko – 1 szt.
- proszek do pieczenia – 0,5 łyżeczki
- sól – 0,5 łyżeczki
- dodatkowo: masło i mąka do przygotowania formy
Składniki na farsz:
- młody szpinak – 250 g
- marchewka – 1 szt.
- cukinia – niecała połówka (przekrojona wzdłuż)
- szalotka- 1 szt.
- czosnek – 2 ząbki
- jogurt grecki lub gęsty naturalny – 5 łyżek
- masło – 2-3 łyżki
- oliwa – do skropienia
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy masło i szklimy na nim szalotkę. Dodajemy liście szpinaku. Kiedy zmiękną, dorzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy jogurt, studzimy. Teraz ciasto: wygniatamy je z podanych składników i odstawiamy do lodówki na pół godziny. Przez ten czas możemy obrać marchewkę i obieraczką podzielić ją na paski, które następnie blanszujemy i odkładamy do wystudzenia. Na podobne paski tniemy cukinię. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ciasto przekładamy na stolnicę i rozwałkowujemy w prostokąt, którym będzie można wyłożyć formę (w tym przypadku 35×11 cm). Foremkę natłuszczamy i oprószamy mąką, po czym przekładamy ciasto, dokładnie wyklejając boki. Wstawiamy do piekarnika na 25-30 minut, do lekkiego zarumienienia. Po tym czasie równo wypełniamy ciasto szpinakowym farszem, i kładziemy na nim dowolny „wzorek” z cukinii i marchewki (jeśli nie wyobrażacie sobie tego typu dania bez odrobiny mięsa, zawsze można do „wzorku” dorzucić wędzony boczek). Skrapiamy oliwą i ponownie umieszczamy tartę w piekarniku na 30 minut, aż warzywa na wierzchu lekko się podpieką. Podajemy po lekkim wystudzeniu.
Smacznego!
Be the first to comment.