Tarta z porem, burakami i fetą
Tę tartę wyróżniają dwie cechy. Po pierwsze: jest bardzo krucha. Po drugie: to typowy przykład mojego zamiłowania do łączenia smaków. Kiedy coś jest ostre, dodaję trochę słodyczy; kiedy kwaskowe, lubię gdy dodatkowo jest słone i tak dalej. Tutaj użyłam kwaśnych buraków, słodkiego pora i słonej fety. Bardziej typowe połączenie to gotowane buraki (słodkie) i feta, też przepyszne. Próbujcie swoich wersji z własnymi dodatkami
Potrzebujemy: formę do wypieków 20×30 cm, patelnię, robot kuchenny
Składniki na ciasto:
- margaryna – 100 g
- mąka – 200 g
- żółtko – 1 szt.
- zimna woda – 3-4- łyżki
- sól – 1 łyżeczka
Składniki na wierzch ciasta:
- jogurt grecki – 200 g
- tymianek – łyżka
- por – 1 szt
- burak marynowany – 1 szt.
- feta – 50 g
- czerwona cebula – 1/2 szt.
- miód – 1 łyżka
- sok z połowy cytryny
- masło – 1 łyżka
Przygotowanie:
Za pomocą robota rozcieramy masło z mąką i solą na sypki 'piasek’, następnie dodajemy żółtko i wodę. Szybko zagniatamy ciasto, wykładamy nim formę i wkładamy na godzinę do lodówki, po czym wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut. Karmelizujemy pokrojony na plasterki por (białą część): szklimy na maśle, a pod koniec dodajemy miód i zaraz potem wyciskamy na patelnię sok z cytryny; mieszamy do zgęstnienia i odstawiamy do przestygnięcia. Jogurt mieszamy z tymiankiem i odrobiną soli, rozprowadzamy po wierzchu tarty, na nim równomiernie rozkładamy części pora, pokrojony na cieniutkie plasterki burak, krążki czerwonej cebuli i na końcu rozkruszoną fetę. Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 stopni i pieczemy tartę ok. 20 minut (plastry buraka muszą się upiec, a feta lekko stopić).
Przed podaniem tartę warto skropić odrobiną Majonezu bazyliowego.
Smacznego!
Be the first to comment.