Tort „Kokosowa chmurka” – bez pieczenia

Cheat day!, Desery, Wege | 11 listopada 2016 | By

tortkokosowachmurka_wpis

To była szybka akcja. Organizowaliśmy duży zjazd rodzinny, a niemal w przeddzień zadzwonił szwagier z prośbą o jakąś słodką niespodziankę (najlepiej tort) dla żony-jubilatki. Hm, skoro w tygodniu pracuję, nie ma mowy o skomplikowanych wypiekach. OK! Zróbmy więc coś bez pieczenia! Coś lekkiego, fajnego i ładnego. Za drugim podejściem się udało (przyłóżcie się do ubijania śmietany, mi się za pierwszym razem zwarzyła) i oto mamy piękny urodzinowy tort na zimno. Delikatny jak chmurka i nie przesadnie słodki. Kto lubi kokosowe smaki?

Potrzebujemy: lodówkę z zamrażarką, dużą miskę, 3 mniejsze miseczki, tłuczek z kulką, tortownicę o śr 22-24 cm (ja miałam 22 cm, więc nadwyżkę składników użyłam do zrobienia mini Kokosowej Chmurki w małej tortownicy o śr. 12 cm), rondel/garnek, sitko, które można postawić na garnku, blender ręczny z trzepaczką, wysokie metalowe naczynie

Składniki na spód:

  • herbatniki maślane (typu petitki) – 400 g
  • masło – 200 g
  • gorzka czekolada – 100 g
  • wiórki kokosowe – 100 g
  • aromat waniliowy lub migdałowy – kilka kropel

Składniki na masę:

  • biała czekolada – 300 g
  • śmietana kremówka 30% lub 36% – 660 ml (mocno schłodzona, najlepiej trzymana minimum 1h w lodówce)
  • żelatyna – 4 łyżki
  • cukier puder – 4 łyżki
  • wiórki kokosowe – 50 g
  • gorąca woda – 1/3 szkl.

Do przybrania:

  • Rafaello lub podobne kokosowe słodycze – wedle uznania
  • wiórki kokosowe – 50 g

Przygotowanie:

Zaczynamy od przygotowania spodu. Masło topimy z czekoladą na parze (w misce na sitku na garnku z gotującą się wodą). Przez ten czas tłuczemy kulką herbatniki, na małe kawałki, ale nie na pył. Dodajemy do nich wiórki i dolewamy czekoladę zmieszaną z masłem. Dodajemy kilka kropel aromatu i wszystko dokładnie mieszamy. Tą mieszanką wylepiamy spód tortownicy (najlepiej wyłożyć go przedtem folią aluminiową, będzie łatwiej przełożyć tort). Wyrównujemy i mocno dociskamy łyżką, po czym wstawiamy do lodówki.

Końcówkę trzepaczki oraz metalowe naczynie wstawiamy do zamrażalnika. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszając. Na parze rozpuszczamy białą czekoladę razem z 100 ml kremówki, mieszamy co jakiś czas, następnie dodajemy napęczniałą żelatynę i po dokładnym połączeniu składników odstawiamy do wystudzenia. Pozostałą śmietanę ubijamy na sztywno w wysokim schłodzonym naczyniu. Przekładamy do dużej miski, dodajemy cukier i wystudzoną czekoladę z żelatyną. Wszystko razem jeszcze raz ubijamy. Dosypujemy wiórki i mieszamy (już łyżką). Masę wykładamy na twardy i schłodzony spód z ciasteczek i czekolady, po czym całość wstawiamy na noc do lodówki. Upewnijcie się, że tortownica stoi prosto.

Stężały tort możemy już dekorować. Układamy, dociskając, kulki Rafaello, po czym posypujemy całość wiórkami.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>