Tortellini z brokułowo-orzechowym pesto i szparagami
Staram się wykorzystywać szparagowy sezon póki trwa, jak mało który. Od jakiegoś czasu marzyło mi się danie, które zobaczyłam w Delish, mojej skarbnicy kulinarnych pomysłów. Makaron, szparagi, pesto, zioła i do tego parmezan. Obłęd! W mojej wersji użyłam gotowych pierożków tortellini (ale wiem, ze zrobię to również z domowymi wegetariańskimi mini-pierogami) i mojego ulubionego dojrzewającego sera łomnickiego. Tymianek, oliwa, sól, pieprz… naprawdę, czego chcieć więcej? W mojej wersji był to ciepły obiad, ale to danie świetnie się sprawdza jako sałatka na zimno. Zapewniam, że sięgniecie po dokładkę!
Potrzebujemy: garnek, obieraczkę do warzyw, miskę
Składniki:
- tortellini serowe – 100 g
- pesto brokułowo-orzechowe – 2-3 łyżki (mój przepis znajdziecie na stronie Pesto brokułowo-orzechowe)
- zielone szparagi – 6 szt.
- suszony tymianek – 1 duża szczypta
- ser typu pecorino (ja użyłam ser łomnicki) – 2 łyżki
- oliwa extra vergine – 1-2 łyżki
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Gotujemy tortellini według instrukcji, przelewamy wodą i studzimy. Szparagi (oczyszczone, bez twardych końcówek) gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku i potem studzimy. W misce/salaterce mieszamy tortellini z pesto, dodajemy oliwę i obficie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy szparagi pokrojone w 2-cm kawałki. Podajemy z płatkami sera.
Smacznego!
Be the first to comment.