Tortellini z brokułowo-orzechowym pesto i szparagami

tortelloniszparagi_wpis

Staram się wykorzystywać szparagowy sezon póki trwa, jak mało który. Od jakiegoś czasu marzyło mi się danie, które zobaczyłam w Delish, mojej skarbnicy kulinarnych pomysłów. Makaron, szparagi, pesto, zioła i do tego parmezan. Obłęd! W mojej wersji użyłam gotowych pierożków tortellini (ale wiem, ze zrobię to również z domowymi wegetariańskimi mini-pierogami) i mojego ulubionego dojrzewającego sera łomnickiego. Tymianek, oliwa, sól, pieprz… naprawdę, czego chcieć więcej? W mojej wersji był to ciepły obiad, ale to danie świetnie się sprawdza jako sałatka na zimno. Zapewniam, że sięgniecie po dokładkę!

Potrzebujemy: garnek, obieraczkę do warzyw, miskę

Składniki:

  • tortellini serowe – 100 g
  • pesto brokułowo-orzechowe – 2-3 łyżki (mój przepis znajdziecie na stronie Pesto brokułowo-orzechowe)
  • zielone szparagi – 6 szt.
  • suszony tymianek – 1 duża szczypta
  • ser typu pecorino (ja użyłam ser łomnicki) – 2 łyżki
  • oliwa extra vergine – 1-2 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Gotujemy tortellini według instrukcji, przelewamy wodą i studzimy. Szparagi (oczyszczone, bez twardych końcówek) gotujemy 10 minut w osolonym wrzątku i potem studzimy. W misce/salaterce mieszamy tortellini z pesto, dodajemy oliwę i obficie doprawiamy solą, pieprzem i tymiankiem. Dorzucamy szparagi pokrojone w 2-cm kawałki. Podajemy z płatkami sera.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>