Tradycyjna wątróbka
Dziś propozycja dania z rodzaju tych, które najrzadziej pojawiają się na Local Foodie. Mięso w sosie, a konkretnie wątróbka, na którą pan domu od dawna miał już ochotę. Potrawa podana w tradycyjny sposób, a wykonana rodzinnie (mąż zajął się mięsem, a ja – dodatkami). Przekonałam się już, że wątróbkę albo kocha się, albo jej nienawidzi, a jej fanklub to w większości panie (przynajmniej wśród moich znajomych mężczyźni przeważnie jej nie znoszą). Wątróbka wymaga cierpliwości i zdecydowanie nie jest daniem dla zabieganych, jednak – jeśli przyrządzona pysznie – będzie królewskim obiadem, nawet jeśli podana z prostymi dodatkami. U nas były to domowe kopytka i surówka z kapusty, którą kisiliśmy na jesieni.
Potrzebujemy: dużą patelnię z pokrywą
Składniki:
- wątroba wieprzowa – ok. 1 kg
- cebula – 1,5 szt. (duża)
- mąka – kilka łyżek (do obtoczenia + ew. zagęszczenia sosu)
- liść laurowy – 2 szt.
- ziele angielskie – 2-3 szt.
- woda – ok. 0,5 litra
- olej – do smażenia
- majeranek – 1 łyżka
- sól, pieprz
Do podania: ulubione dodatki (u mnie kopytka oraz surówka z posiekanej domowej kapusty kiszonej, posiekanej 1 cebuli, soli, pieprzu i oleju)
Przygotowanie:
Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne do jedzenia kawałki i każdy obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wszystko woda i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 h. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, a sos możemy dodatkowo zagęścić mąką. Podajemy z sosem i dodatkami, które lubimy najbardziej.
Smacznego!
Be the first to comment.