Tradycyjna wątróbka

watrobka_wpis

Dziś propozycja dania z rodzaju tych, które najrzadziej pojawiają się na Local Foodie. Mięso w sosie, a konkretnie wątróbka, na którą pan domu od dawna miał już ochotę. Potrawa podana w tradycyjny sposób, a wykonana rodzinnie (mąż zajął się mięsem, a ja – dodatkami). Przekonałam się już, że wątróbkę albo kocha się, albo jej nienawidzi, a jej fanklub to w większości panie (przynajmniej wśród moich znajomych mężczyźni przeważnie jej nie znoszą). Wątróbka wymaga cierpliwości i zdecydowanie nie jest daniem dla zabieganych, jednak – jeśli przyrządzona pysznie – będzie królewskim obiadem, nawet jeśli podana z prostymi dodatkami. U nas były to domowe kopytka i surówka z kapusty, którą kisiliśmy na jesieni.

Potrzebujemy: dużą patelnię z pokrywą

Składniki:

  • wątroba wieprzowa – ok. 1 kg
  • cebula – 1,5 szt. (duża)
  • mąka – kilka łyżek (do obtoczenia + ew. zagęszczenia sosu)
  • liść laurowy – 2 szt.
  • ziele angielskie – 2-3 szt.
  • woda – ok. 0,5 litra
  • olej – do smażenia
  • majeranek – 1 łyżka
  • sól, pieprz

Do podania: ulubione dodatki (u mnie kopytka oraz surówka z posiekanej domowej kapusty kiszonej, posiekanej 1 cebuli, soli, pieprzu i oleju)

Przygotowanie:

Umyte i osuszone mięso kroimy na wygodne do jedzenia kawałki i każdy obtaczamy w mące. Smażymy z obu stron na rumiano na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy cebulę posiekaną w kostkę. Kiedy cebula się zrumieni, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie, zalewamy wszystko woda i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez ok. 1 h. Na koniec doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem, a sos możemy dodatkowo zagęścić mąką. Podajemy z sosem i dodatkami, które lubimy najbardziej.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>