Truskawkowiec z białą czekoladą
Truskawkowiec to nic innego jak rodzaj sernika na zimno, który zrobiłam zainspirowana przepisem z Moich Wypieków. Przy okazji dokonując kilku zmian (np. herbatnikowy spód ulepiłam z dodatkiem masła, aby zlepić ciastka, przylepić je do dna i tym sposobem zapobiec ich wypłynięciu do truskawkowej masy). To proste sezonowe ciasto, ale skłamałabym, gdybym napisała, że jest szybkie w produkcji. No cóż, walory smakowe wynagradzają z nawiązką czas poświęcony na jego przygotowanie. Test zdany na szóstkę, więc polecam i Wam!
Potrzebujemy: blachę 25×30 cm, papier do pieczenia, obieraczkę do warzyw, blender ręczny (z końcówką do miksowania i trzepaczką), miskę, wysokie naczynie
Składniki:
- truskawki – 700 g (do podziału na 2 równe części)
- herbatniki maślane (typu petitki) – 200 g
- masło lub margaryna – 3 łyżki (w temperaturze pokojowej)
- serek homogenizowany – 500-550 g
- galaretka truskawkowa – 2 opak.
- żelatyna w proszku – 3 łyżeczki
- cukier puder – 5 łyżek
- śmietana kremówka – 200 ml
- biała czekolada – 50 g
Przygotowanie:
Blachę wykładamy papierem. W misce kruszymy herbatniki i mieszamy je z masłem; tą masą wykładamy blachę, dociskając i wyrównując łyżką. Wstawiamy do zamrażalnika na pół godziny.
Galaretki oraz żelatynę rozpuszczamy w 1,5 szklanki gorącej wody i studzimy trochę. Połowę truskawek blendujemy dokładnie z cukrem pudrem. Dodajemy serek homogenizowany, a następnie stopniowo galaretki, cały czas miksując. Zmieniamy końcówkę blendera na trzepaczkę i ubijamy kremówkę na sztywno, po czym dodajemy ją do zmiksowanej truskawkowej masy, delikatnie mieszając (już łyżką). Wstawiamy do lodówki na ok. 30 minut do lekkiego zgęstnienia i przez ten czas kroimy drugą połowę truskawek na ćwiartki. Następnie wrzucamy truskawki do reszty składników; mieszamy i przelewamy do formy na spód z herbatników.
Wstawiamy do lodówki na min. 1 h do stężenia. Zastygły truskawkowiec dekorujemy białą czekolada startą obieraczką (lub w dowolny inny sposób, który lubicie).
Smacznego!
Be the first to comment.