Truskawkowy tabbouleh
Odkąd Sara Forte ze Sprouted Kitchen podała w swojej książce The Sprouted Kitchen BOWL and SPOON przepis na wiosenną sałatkę tabbouleh z truskawkami, cały świat oszalał. Food blogerzy prześcigają się w tworzeniu na bazie tej receptury swoich własnych odmian potrawy. Co w tej sałatce jest takiego niezwykłego, ze wszyscy powołują się na przepis Sary? Postanowiłam to sprawdzić, przy okazji troszeczkę modyfikując go tak, aby tabbouleh można było przygotować ze składników, które znajdziecie lokalnie, w zwykłym sklepie za rogiem. I wiecie co? Już dziś zapowiadam Wam, że ta sałatka to hit początku lata. Wyszło świeżo, soczyście i pysznie. Przetestujcie ten przepis koniecznie!
Potrzebujemy: patelnię z pokrywką, drewnianą łyżkę, miskę
Składniki:
- kasza jaglana (sucha) – 100 g
- ogórek – 1 szt.
- truskawki – 300 g
- młody czosnek – 1 ząbek (mały)
- młoda dymka – 1 szt. (cała)
- natka pietruszki – 1 pęczek (mały)
- świeża mięta – 1 pęczek (mały)
- woda – 1 szkl.
- (opcjonalnie) słony biały ser, np. feta, bałkański (ja miałam ten drugi) – 50 g lub więcej – do podania
Składniki dressingu:
- oliwa extra vergine – 4 łyżki
- ocet winny (biały lub czerwony, ja użyłam czerwonego) – 1 łyżka
- sok i skórka otarta z 1 cytryny
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę wysypujemy na suchą patelnię i prażymy na dużym ogniu 4-5 minut (uwaga, pilnujemy, żeby nie przypalić!). Następnie zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, zakrywamy pokrywką i pozwalamy kaszy wchłonąć całą wodę (bez mieszania) przez kwadrans. Zestawiamy z fajerki i nadal pod przykryciem trzymamy jeszcze 10 minut. Trochę wystudzoną kaszę mieszamy widelcem i studzimy do końca.
W misce umieszczamy: posiekane białe i zielone części dymki, truskawki pokrojone w kostkę, podobnie pokrojony ogórek (wydrążyłam go, ale niedokładnie), posiekaną drobno natkę pietruszki i miętę oraz przeciśnięty czosnek. Dodajemy przestudzoną kaszę i mieszamy. Skrapiamy dressingiem. Tabbouleh możecie podać z pokruszonym serem.
Smacznego!
Be the first to comment.