Waniliowe racuchy z jabłkami
Minęły wieki, odkąd ostatni raz robiłam jakiekolwiek racuchy, a to przecież całe moje dzieciństwo (wakacje z babcią zawsze oznaczały zsiadłe wiejskie mleko z ziemniakami i racuszki z owocami). Najfajniejsze w nich jest to, ze są do bólu proste i prawdopodobnie po nic nie bedziecie musieli wybierać się do sklepu. Dość szybko się je robi, a dzieci je wprost uwielbiają! Ja do swoich racuchów użyłam cukier z prawdziwą wanilią, można też dodać ziarenka z 1 laseczki wanilii. Tradycyjnie najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, ale warto przełamać smak czyms kwaskowym (np. konfiturą z porzeczek). Polecam!
Potrzebujemy: dużą patelnię, sitko, mikser ręczny lub robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), obieraczkę do warzyw i owoców
Składniki:
- jabłko – 1 szt.
- jajko – 1 szt.
- cukier – 2 łyżki
- cukier z wanilią – 1 łyżka
- mąka – 2 szkl.
- proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
- mleko – 1 szkl.
- olej do smażenia
Do podania:
- cukier puder
- kwaskowa konfitura (np. porzeczkowa)
Przygotowanie:
Jajko i cukry miksujemy na puch. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i dodajemy na zmianę z mlekiem do masy, miksując na niskich obrotach. Przelewamy wszystko do miski, dodajemy obrane i posiekane w kostkę jabłko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podajemy racuchy oprószone cukrem pudrem i ewentualnie z łyżeczką kwaskowatej konfitury.
Smacznego!
Be the first to comment.