Waniliowe racuchy z jabłkami

racuchyzjablkiem_localfoodie_wpis

Minęły wieki, odkąd ostatni raz robiłam jakiekolwiek racuchy, a to przecież całe moje dzieciństwo (wakacje z babcią zawsze oznaczały zsiadłe wiejskie mleko z ziemniakami i racuszki z owocami).  Najfajniejsze w nich jest to, ze są do bólu proste i prawdopodobnie po nic nie bedziecie musieli wybierać się do sklepu. Dość szybko się je robi, a dzieci je wprost uwielbiają! Ja do swoich racuchów użyłam cukier z prawdziwą wanilią, można też dodać ziarenka z 1 laseczki wanilii. Tradycyjnie najlepiej smakują oprószone cukrem pudrem, ale warto przełamać smak czyms kwaskowym (np. konfiturą z porzeczek). Polecam!

racuchyzjablkiem_localfoodie_wpis1

racuchyzjablkiem_localfoodie_wpis2

Potrzebujemy: dużą patelnię, sitko, mikser ręczny lub robot kuchenny (ja użyłam Thermomixa), obieraczkę do warzyw i owoców

Składniki:

  • jabłko – 1 szt.
  • jajko – 1 szt.
  • cukier – 2 łyżki
  • cukier z wanilią – 1 łyżka
  • mąka – 2 szkl.
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • mleko – 1 szkl.
  • olej do smażenia

Do podania:

  • cukier puder
  • kwaskowa konfitura (np. porzeczkowa)

Przygotowanie:

Jajko i cukry miksujemy na puch. Mąkę przesiewamy razem z cukrem pudrem i dodajemy na zmianę z mlekiem do masy, miksując na niskich obrotach. Przelewamy wszystko do miski, dodajemy obrane i posiekane w kostkę jabłko. Na patelni rozgrzewamy olej, nakładamy po 1 czubatej łyżce ciasta i smażymy na małym ogniu z obu stron. Przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia, po czym podajemy racuchy oprószone cukrem pudrem i ewentualnie z łyżeczką kwaskowatej konfitury.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>