Warzywny pilaf
Niektórzy z Was pamiętają, że robiłam już Pilaf z czerwonym ryżem, kurczakiem i pistacjami. Teraz wracam do tej potrawy, ale w wersji bezmięsnej. Dlaczego wracam? Bo to rewelacyjny „jednopatelniowy” obiad, dzięki któremu każdy może uruchomić w kuchni swoją kreatywność. Wrzucajcie na patelnię wszystkie warzywa, które lubicie – ma być kolorowo i dużo się dziać. Nie zapominajmy też, że pilaf to danie, które jest ekonomiczne, bo pozwoli Wam w pyszny sposób zużyć resztki z lodówki. I wszyscy będą najedzeni i zadowoleni.
Potrzebujemy: jak największą patelnię
Składniki:
- brązowy lub kolorowy ryż – 200 g (ok. 1 szkl.)(w szybszej wersji można użyć biały ryż)
- czerwona cebula (jak największa) – 1 szt.
- seler naciowy – 2 łodygi
- różnokolorowe papryki – 2 szt
- marchewka – 1 szt.
- batat – 1 szt.
- cukini – 0,5 szt.
- czosnek – 3 duże ząbki
- rodzynki – 1 garść
- masło – 3 łyżki
- sok pomidorowy – 300 ml
- bulion warzywny – 2 szkl.
- kmin rzymski – 2 łyżeczki
- sproszkowane nasiona kolendry – 1 łyżeczka
- cynamon – 1 łyżeczka
- (opcjponalnie) płatki migdałów do posypania
- natka pietruszki – 1 garść
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła i szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodajemy seler naciowy posiekany w plastry i dusimy, aż zmięknie, dodając sól, pieprz i po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i startych nasion kolendry (warto użyć moździerza). Do zawartości patelni dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie, po czym podgrzewamy 10 minut (ryż ma wchłonąć tłuszcz i aromat z warzyw). Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach lub stemperowaną temperówką do julienne oraz czosnek posiekany na plasterki. Po zamieszaniu przykrywamy i dusimy ok. 20 minut (płyn powinien prawie całkowicie się wchłonąć). Następnie dodajemy papryki pokrojone na nieduże kawałki, batat pokrojony w kostkę i zalewamy wszystko 2 szklankami bulionu. Znów przykrywamy i dusimy wszystko ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ryż i warzywa wchłoną wilgoć, więc dorzucamy cukinię pokrojoną w dużą kostkę oraz rodzynki. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy cynamon i kmin rzymski do smaku i po 5 minutach podajemy z posiekaną natką pietruszki i (opcjonalnie) uprażonymi płatkami migdałów.
Smacznego!
Be the first to comment.