Warzywny pilaf

pilaf_wegetarianski_wpis

Niektórzy z Was pamiętają, że robiłam już Pilaf z czerwonym ryżem, kurczakiem i pistacjamiTeraz wracam do tej potrawy, ale w wersji bezmięsnej. Dlaczego wracam? Bo to rewelacyjny „jednopatelniowy” obiad, dzięki któremu każdy może uruchomić w kuchni swoją kreatywność. Wrzucajcie na patelnię wszystkie warzywa, które lubicie – ma być kolorowo i dużo się dziać. Nie zapominajmy też, że pilaf to danie, które jest ekonomiczne, bo pozwoli Wam w pyszny sposób zużyć resztki z lodówki. I wszyscy będą najedzeni i zadowoleni.

Potrzebujemy: jak największą patelnię

Składniki:

  • brązowy lub kolorowy ryż – 200 g (ok. 1 szkl.)(w szybszej wersji można użyć biały ryż)
  • czerwona cebula (jak największa) – 1 szt.
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • różnokolorowe papryki – 2 szt
  • marchewka – 1 szt.
  • batat –  1 szt.
  • cukini – 0,5 szt.
  • czosnek – 3 duże ząbki
  • rodzynki – 1 garść
  • masło – 3 łyżki
  • sok pomidorowy – 300 ml
  • bulion warzywny – 2 szkl.
  • kmin rzymski – 2 łyżeczki
  • sproszkowane nasiona kolendry – 1 łyżeczka
  • cynamon – 1 łyżeczka
  • (opcjponalnie) płatki migdałów do posypania
  • natka pietruszki – 1 garść
  • sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki masła i szklimy cebulę pokrojoną w grubą kostkę. Dodajemy seler naciowy posiekany w plastry i dusimy, aż zmięknie, dodając sól, pieprz i po 1 łyżeczce kminu rzymskiego i startych nasion kolendry (warto użyć moździerza). Do zawartości patelni dodajemy ryż i mieszamy wszystko dokładnie, po czym podgrzewamy 10 minut (ryż ma wchłonąć tłuszcz i aromat z warzyw). Po tym czasie wlewamy sok pomidorowy, dodajemy marchew startą na tarce o dużych oczkach lub stemperowaną temperówką do julienne oraz czosnek posiekany na plasterki. Po zamieszaniu przykrywamy i dusimy ok. 20 minut (płyn powinien prawie całkowicie się wchłonąć). Następnie dodajemy papryki pokrojone na nieduże kawałki, batat pokrojony w kostkę i zalewamy wszystko 2 szklankami bulionu. Znów przykrywamy i dusimy wszystko ok. 30 minut, co jakiś czas mieszając. Po tym czasie ryż i warzywa wchłoną wilgoć, więc dorzucamy cukinię pokrojoną w dużą kostkę oraz rodzynki. Mieszamy, solimy, pieprzymy, dodajemy cynamon i kmin rzymski do smaku i po 5 minutach podajemy z posiekaną natką pietruszki i (opcjonalnie) uprażonymi płatkami migdałów.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>