Wędzony łosoś, szpinak, truskawki i ciecierzyca w słoiku
To też sałatka – warstwowa, bo ostatnio robię głównie sałatki. To taka pora roku, kiedy potrzebuję lżejszych posiłków i takie obłożenie obowiązkami (dom, praca i reszta życia), kiedy nie mam czasu na gotowanie obiadów. Truskawki coraz tańsze, więc czemu nie wypróbować ich w warzywnej sałatce? Hm, zobaczmy… Łosoś i ogórek – pasują do szpinaku; jak się ostatnio okazało, szpinak – pasuje do truskawek; truskawki – pasują do octu balsamicznego, a ciecierzyca – pasuje do wszystkiego. To nie mogło się nie udać. I powiem Wam więcej – było superpyszne! Rozlane na talerzu resztki zbierałam kawałkiem pieczywa. Możecie tę sałatkę przygotować w słoiku, odwrócić do góry dnem, wymieszać z dressingiem i wyjadać – albo po prostu wymieszać w misce. Warto eksperymentować!
Potrzebujemy: słoik min. 700 ml
Składniki sałatki:
- ciecierzyca (cieciorka) – ok. 260 g (ja użyłam Cieciorki gotowanej na parze Bonduelle – cała puszka)
- wędzony łosoś – 70 g
- świeży ogórek – 0,5 szt.
- truskawki – 6 szt.
- czerwona cebula – 1 szt. (mała)
- młody świeży szpinak – 2 garście
Składniki dressingu:
- ocet balsamiczny – 3 łyżki
- oliwa extra vergine – 2 łyżki
- musztarda francuska – 1 duża łyżeczka
- miód – 1 łyżeczka
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Zaczynamy od dressingu – mieszamy wszystkie składniki w miseczce, doprawiamy, odstawiamy.
Ogórka kroimy w wąskie plastry, łososia siekamy, ale nie przykładajcie się – kawałki nie powinny być ani małe ani równe. Truskawki – kroimy na ćwiartki. Cebulę – w wąskie piórka. Szpinak myjemy, odsączamy. Układamy składniki w słoiku według zasady Mason jar salad, czyli: najpierw dressing, potem warstwowo kolejne partie (u mnie: ogórki, ciecierzyca, cebula, łosoś, truskawki, szpinak). Każdą warstwę możecie dodatkowo posolić (ja tego nie zrobiłam, ale może następnym razem spróbuję takiej wersji). Przewracamy słoik, potrząsamy i – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.