Wielkanocna terrina

terrina_localfoodie_wpis

Podobny smakołyk zobaczyłam w jednym z kulinarnych pisemek (edycja specjalna na Wielkanoc), tam był jednak dwuwarstwowy, ze startym jajkiem. Postanowiłam zrobić własną, prostszą wersję. Bardziej zieloną i bardziej kojarzącą się z wiosennymi świętami. Po połączeniu składników masa wychodzi dość rzadka, ale nie zrażajcie się – na pewno zastygnie przez noc, a rano z foremki wyjmiecie smakowitą, groszkowo-chrzanową terrinę.

terrina_localfoodie_wpis1

Potrzebujemy: lodówkę, keksówkę, folię spożywczą, blender ręczny, praskę do czosnku

Składniki:

  • groszek konserwowy – 1 puszka
  • kefir naturalny – 400 g
  • jajka – 3 szt.
  • czosnek – 3-4 ząbki
  • chrzan – 1 łyżeczka
  • żelatyna – 4 łyżeczki
  • szczypiorek – 0,5 pęczka
  • wrzątek
  • cukier – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Do kefiru przeciskamy czosnek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Dodajemy odcedzony groszek i wszystko dokładnie miksujemy (nie powinno być grudek). Drobno siekamy szczypiorek i dodajemy do mieszanki. Do szklanki wsypujemy żelatynę, dolewamy do połowy wrzątek i mieszamy. Kiedy żelatyna zacznie tężeć, dodajemy ją do miski z kefirem i groszkiem. Keksówkę wykładamy folią spożywczą i wlewamy zielony płyn do 1/4 wysokości. Wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Po tym czasie jajka obieramy, umieszczamy na zestalonej warstwie terriny wzdłuż i zalewamy pozostałą płynną masą (jeśli wystają ponad powierzchnię płynu, dociskamy). Ponownie wstawiamy do lodówki, tym razem na całą noc. Gotową terrinę podajemy udekorowaną np. koperkiem, z plasterkiem cytryny.

Smacznego!

Comments

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>