Żółte pierogi z kaszą gryczaną i boczkiem

zoltepierogi_localfoodie_wpis1

W ostatni weekend wędziliśmy sery oraz mięsa i w rezultacie mamy spory zapas wspaniałych domowych wędlin. Aromatyczny przydymiony boczek postanowiłam dodać do nadzienia na pierogi – smakuje doskonale w połączeniu z kaszą gryczaną. Aby jednak nie było zbyt „swojsko”, wykorzystałam orientalne przyprawy, które zawsze mam w kuchni: ziarna kolendry i garam masala. Pierogi nadal są łagodne, więc jeśli wolicie bardziej zdecydowane smaki, spokojnie dodajcie więcej przypraw. Jesienno-zimową porą takie żółte, słoneczne pierożki to zastrzyk optymizmu. Polecam!

zoltepierogi_localfoodie_wpis2

zoltepierogi_localfoodie_wpis3

Potrzebujemy: miskę, rondel, moździerz, miseczkę do rozrobienia sosu, stolnicę z wałkiem, duży garnek, duży kubek z rantek do wykrojenia kółek z ciasta

Składniki na ciasto:

  • mąka pszenna – 0,5 kg (+ do podsypania stolnicy)
  • gorąca woda – 1 szkl.
  • kurkuma – 2 łyżeczki
  • curry – 1 łyżeczka
  • sól – 0,5 łyżeczki

Składniki na farsz:

  • boczek parzony wędzony – 100 g (u mnie z własnego wędzenia)
  • kasza gryczana – 100 g
  • cebula – 2 szt.
  • garam masala – 4 łyżeczki
  • mielone ziarna kolendry – 1 łyżeczka
  • sól, pieprz

Sos czosnkowo-koperkowy:

  • jogurt grecki – 2 łyżki
  • kefir naturalny – 2 łyżki
  • musztarda sarepska – 1/4 łyżeczki
  • czosnek granulowany – 0,5 łyżeczki
  • świeży posiekany koperek – 2 łyżki
  • cukier – 1 szczypta
  • sól, pieprz

Do podania:

  • koperek

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu (można lekko rozgotować, będzie bardziej lepiąca) a boczek kroimy w małą kostkę i prażymy na suchej patelni. Po wystudzeniu mieszamy w misce kaszę, boczek, drobno posiekaną cebulę i przyprawy (ja ziarna kolendry roztłukuję w moździerzu). Odstawiamy i z podanych składników zagniatamy ciasto pierogowe, które rozwałkowujemy i wykrawamy po jednym kółku, od razu zapełniając 2 łyżeczkami farszu.

Gotowe pierogi partiami wrzucamy do osolonego wrzątku w dużym garnku i wyławiamy po 3 minutach od wypłynięcia. Przekładamy na talerze wysmarowane olejem. W miedzyczasie mieszamy składniki sosu i podajemy z nim gorące pierogi posypane koperkiem.

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>