Zupa serowo-brokułowa

zupaserowobrokulowa_wpis

Potrzebujecie przygotować treściwy, ale prosty obiad i to na szybko? Nie ma nic lepszego, niż zupa serowo-brokułowa; idealna, jeśli zostało Wam co nieco tradycyjnego niedzielnego rosołu, a w poniedziałek już jesteście w biegu. Zresztą, jeśli jesteście takimi seromaniakami jak ja, na pewno nie muszę Wam tego mówić. Najlepiej wybrać do niej ostry cheddar, który świetnie zrównoważy smak marchewki. Ja musiałam ją zrobić po raz drugi, bo za pierwszym znikła tak szybko, że nie zdążyłam jej zrobić zdjęcia. Z pewnością nie jest to danie dietetyczne, ale za to daje gwarancję genialnego smaku i pełnych żołądków dla całej rodziny. Podane proporcje zapewnią sycący obiad dla 4 osób. Spokojnie możecie zrezygnować z pieczywa do zupy, jest bardzo gęsta!

Potrzebujemy: spory garnek, tarkę o dużych oczkach

Składniki:

  • bulion warzywny lub mięsny – 0,5 litra
  • mleko (u mnie 3,2%) – 0,5 litra
  • cebula – 1 szt. (duża)
  • mąka – 2 łyżki
  • brokuł – 1 szt. (duży)
  • marchewka – 1 szt. (duża)
  • seler naciowy – 2 łodygi
  • ser cheddar – 450-500 g
  • masło – 3 łyżki
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W garnku rozpuszczamy masło i szklimy na nim posiekaną cebulę, na koniec dodając mąkę. Po wymieszaniu dolewamy bulion, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy brokuły podzielone na małe różyczki, marchew startą na dużych oczkach tarki, seler naciowy w plasterkach. Gotujemy ok. 20 minut – do miękkości. Zmniejszamy ogień, wlewamy mleko, doprowadzamy do wrzenia i dodajemy ser starty na tarce o dużych oczkach (prawie cały, dostawiamy małą garść). Po rozpuszczeniu się sera – podajemy zupę (posypaną resztą sera).

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>