Aï​​oli

aioli_wpis

Ten przepis dosłownie wyniosłam z jednej z najpopularniejszych warszawskich restauracji. I od tej pory jego składniki mam zawsze pod ręką, ‚na zaś’. O to nietrudno, bo ten sos składa się z kilku zupełnie podstawowych składników. Aï​​oli jest dobry do wszystkiego, co ciepłe – pokropimy nim tosty, pizzę, zapiekankę. Tak naprawdę jest to majonez czosnkowy, ale jakkolwiek go nazwiemy, nie zmieni to faktu, że jest pyszny. Po prostu pyszny.

Potrzebujemy: głębokiego naczynia, blendera z trzepaczką

Składniki:

  • jajko – 1 szt. 
  • musztarda Dijon – 1 łyżeczka
  • czosnek – 1-2 ząbki
  • ocet winny – 2 łyżki
  • olej uniwersalny – 1 szklanka
  • oliwa extra vergine – 1/3 szklanki
  • cukier – szczypta
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

W głębokim naczyniu blendujemy: jajko, musztardę, czosnek, ocet i przyprawy. Po wymieszaniu na gładką płynna masę, dolewamy powoli olej, a potem oliwę, cały czas mieszając trzepaczką. Gotowy sos aï​​oli powinien być gęsty i kremowy. Po przelaniu do słoiczka musimy go zużyć w ciągu maks. tygodnia.

Smacznego!

Tags: ,

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>