Balsamiczna wiosenna sałatka
W tej słonecznej sałatce chodzi przede wszystkim o dobór składników. Pomidory – mogą być różne, ale akurat chrupkość, słodycz (i kolory!) koktajlowych pasują tu najbardziej. Ziemniaki – oczywiście, że można kupić jakiekolwiek; ale młodych nie pobije nic. Ser? Wiem, że w sklepach są dostępne różne feto-pochodne produkty, ale zapewniam Was, z fetą dobrej jakości całość smakuje po prostu idealnie. Do tego żółta kukurydza, zielony groszek i pomarańczowa papryka oraz kwaśno-słodkawy dressing z cebulą. Naprawdę, nie planowałam podjadać tej sałatki – była przeznaczona na rodzinną kolację. Ale jakoś tak się stało, że nagle za moją sprawą zniknęło jej pół półmiska. Ups! Tak się dzieje tylko wtedy, kiedy coś jest po prostu przepyszne.
Potrzebujemy: garnek, miskę, kubeczek
Składniki:
- młode małe ziemniaki – 250 g
- pomidorki koktajlowe w różnych kolorach – 300 g
- kukurydza konserwowa z groszkiem (ja użyłam Kukurydzę złocistą z groszkiem Bonduelle)- 140 g
- pomarańczowa papryka (może być czerwona) – 200 g
- ser feta (najlepiej prawdziwy, grecki) – 100 g
- świeża bazylia – 1 garść
- świeża mięta – 1 garść
Składniki dressingu:
- czerwona cebula – 0,5 szt lub 1 szt. bardzo mała
- ocet balsamiczny dobrej jakości – 3 łyżki
- oliwa extra vergine – 3 łyżki
- musztarda Dijon – 1 łyżka
- cukier – 1 szczypta
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę siekamy najdrobniej jak się da, mieszamy z musztarda i zalewamy octem i oliwą, doprawiamy. Odstawiamy na 30 minut. Jeśli lubicie ciepłe dressingi, jak najbardziej można go podgrzać w małym garnuszku przed podaniem.
Wyszorowane ziemniaki gotujemy w łupinach w osolonym wrzątku, przecedzamy i studzimy. Mieszamy z pomidorkami przeciętymi na pół, pokrojoną z średnią kostkę papryką, kukurydzą i groszkiem, połową fety, połową mięty i bazylii. Wykładamy na salaterkę, posypujemy reszta świeżych ziół i sera, skrapiamy dressingiem i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowe!
Zerknijcie na stronę http://warzywneinspiracje.pl, gdzie znajdziecie wiele pomysłów na inne dania z kukurydzą i groszkiem.
Smacznego!
Be the first to comment.