Burgery wołowe z salsą z grillowanych owoców
Mój mąż zawsze zżyma się widząc, jak ktoś do wołowych burgerów dodaje jajko czy bułkę tartą. I ma rację, bo wołowina jest bogatym źródłem kolagenu, który sprawia, że uformowane w kotlet mięso trzyma się razem. Oprócz soli i pieprzu nie ma potrzeby dodawania wspomnianych „zlepiaczy”, a tak przyrządzone burgery są nie tylko smaczniejsze ale i zdrowsze. Tej właściwości nie ma już mięso wieprzowe czy drobiowe, więc jeśli planujecie użyć go do burgerów, obecność jajka i bułki jest już jak najbardziej wskazana. Co do wołowiny? Z pomocą przyszedł jak zawsze bezkonkurencyjny Delish, gdzie znalazłam przepis na salsę z grillowanych ananasów i brzoskwiń. Zmieniłam kilka rzeczy – np. zgrillowałam również brzoskwinie oraz dodałam czosnek. Połączenie okazało się bardzo ciekawe, a przy okazji udało mi się zużyć świeży ananas, który dostaliśmy od znajomych (dziękuję za wszystkie facebookowe podpowiedzi, jak go wykorzystać!).
Potrzebujemy: maszynkę do mięsa, patelnię grillową lub grill + patelnię grillową, miseczkę, praskę do czosnku
Składniki:
- dobrej jakości wołowina
- sól, pieprz
- olej do smażenia, jeśli chcecie użyć patelni grillowej
Składniki salsy:
- ananas – 1 szt. (najlepiej cały, świeży owoc)
- brzoskwinia – 2 szt (ja użyłam z puszki)
- czerwona cebula – 1 szt.
- ostra papryczka (chili lub jalapeño) – 1 szt. (z nasionami)
- czosnek – 2 ząbki
- sok z połowy limonki
- świeża kolendra – 0,5 pęczka
- oliwa extra vergine – 3 łyżki
- ocet balsamiczny – 1 łyżka
- sól, pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Mięso mielimy w maszynce, doprawiamy solą i pieprzem i formujemy burgery. Dodatkowo oprószamy solą i grillujemy na patelni lub grillu.
Ananasa obieramy i kroimy na grube półplastry, a brzoskwinie (odsączone, jeśli z puszki) – na ósemki. W miseczce mieszamy oliwę (2 łyżki), zmiażdżony czosnek, ocet, sól i pieprz i w tej mieszance marynujemy owoce przez kwadrans. Następnie układamy je na patelni grillowej skropionej olejem i podpiekamy do uzyskania brązowych pasków (można pod koniec podlać marynatą). Studzimy i mieszamy z posiekaną papryczką, posiekaną cebulą i pokrojoną drobno kolendrą. Doprawiamy sokiem z limonki, solą i pieprzem; nakładamy na burgery i podajemy.
Smacznego!
Be the first to comment.