Cytrynowy sernik z owocami
Ostatnio nie mam czasu piec ciast, więc jeśli planuję deser, to wybieram opcję na zimno. Od jakiegoś czasu „chodził” za mną pomysł na efektowny sernik z mnóstem owoców na wierzchu, do tego nabłyszczonych żelatyną dla lepszego wyglądu – coś jak z cukierni. A ja zdecydowanie mistrzem cukiernictwa nie jestem! Dlatego, jeśli robię coś słodkiego, to musi być to łatwe i mało pracochłonne. I taki jest właśnie ten cytrynowy sernik. Przepis jest tak prosty, że łatwo można się go nauczyć na pamięć. Pyszne – idealne ciasto do kawy!
Potrzebujemy: tortownicę o śr. 22 cm. papier do pieczenia, blender ręczny z trzepaczką, wysokie naczynie, miskę, miseczkę
Składniki:
- twaróg sernikowy (najlepiej od razu zmielony) – 1 kg
- herbatniki typu digestive – 200 g.
- masło – 3 łyżki
- cukier puder – 0,5 szkl.
- galaretka cytrynowa – 2 szt.
- białko z jajka – 2 szt.
- wrzątek – 1,5 szkl.
Składniki do przybrania:
- dowolne owoce – do 0,5 kg (u mnie truskawki, jeżyny i barówki amerykańskie)
- dowolna galaretka – 2 opak.
- wrzątek – 1,5 szkl.
Przygotowanie:
Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki ubijamy/miksujemy do konsystencji mokrego piasku, dolewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania zwartej masy – wykładamy nią dno tortownicy, dokładnie dociskając łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Twaróg miksujemy z cukrem, białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do twarogowej masy, po czym mieszamy. Następnie dodajemy tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Tortownicę wykładamy po bokach paskiem papieru do pieczenia. Masę twarogową przelewamy na ciasteczkowy spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki na 4-5 h. 30 minut przed wyjęciem ciasta rozrabiamy w miseczce wrzątku dodatkową galaretkę . Kiedy zacznie tężeć, polewamy cienką warstwą sernik, dodajemy owoce i polewamy je jeszcze kilkoma łyżkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 3 h – gotowe!
Smacznego!
Be the first to comment.