Cytrynowy sernik z owocami

sernikcytrynowy_wpis1

Ostatnio nie mam czasu piec ciast, więc jeśli planuję deser, to wybieram opcję na zimno. Od jakiegoś czasu „chodził” za mną pomysł na efektowny sernik z mnóstem owoców na wierzchu, do tego nabłyszczonych żelatyną dla lepszego wyglądu – coś jak z cukierni. A ja zdecydowanie mistrzem cukiernictwa nie jestem! Dlatego, jeśli robię coś słodkiego, to musi być to łatwe i mało pracochłonne. I taki jest właśnie ten cytrynowy sernik. Przepis jest tak prosty, że łatwo można się go nauczyć na pamięć. Pyszne – idealne ciasto do kawy!

sernikcytrynowy_wpis

sernikcytrynowy_wpis2

sernikcytrynowy_wpis3

Potrzebujemy: tortownicę o śr. 22 cm. papier do pieczenia, blender ręczny z trzepaczką, wysokie naczynie, miskę, miseczkę

Składniki:

  • twaróg sernikowy (najlepiej od razu zmielony) – 1 kg
  • herbatniki typu digestive – 200 g.
  • masło – 3 łyżki
  • cukier puder – 0,5 szkl.
  • galaretka cytrynowa – 2 szt.
  • białko z jajka – 2 szt.
  • wrzątek – 1,5 szkl.

Składniki do przybrania:

  • dowolne owoce – do 0,5 kg (u mnie truskawki, jeżyny i barówki amerykańskie)
  • dowolna galaretka – 2 opak.
  • wrzątek – 1,5 szkl.

Przygotowanie:

Tortownicę wykładamy na dnie papierem do pieczenia. Herbatniki ubijamy/miksujemy do konsystencji mokrego piasku, dolewamy roztopione masło i mieszamy do uzyskania zwartej masy – wykładamy nią dno tortownicy, dokładnie dociskając łyżką. Wstawiamy do lodówki na czas przygotowania reszty ciasta. Galaretki cytrynowe rozpuszczamy we wrzątku i odstawiamy do lekkiego przestygnięcia. Twaróg miksujemy z cukrem, białka ubijamy na sztywno i dodajemy delikatnie do twarogowej masy, po czym mieszamy. Następnie dodajemy tężejące galaretki cytrynowe i dokładnie łączymy wszystkie składniki.  Tortownicę wykładamy po bokach paskiem papieru do pieczenia. Masę twarogową przelewamy na ciasteczkowy spód w tortownicy i wstawiamy do lodówki na 4-5 h. 30 minut przed wyjęciem ciasta rozrabiamy w miseczce wrzątku dodatkową galaretkę . Kiedy zacznie tężeć, polewamy cienką warstwą sernik, dodajemy owoce i polewamy je jeszcze kilkoma łyżkami galaretki. Wstawiamy do lodówki na 3 h – gotowe!

Smacznego!

Comments

Be the first to comment.

Leave a Comment

You can use these HTML tags:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>